popravek davčnega obračuna akontacije dohodka od dejavnosti
Moderator: Mirko Zbačnik
popravek davčnega obračuna akontacije dohodka od dejavnosti
Ugotovila sem napako v prihodkih in bi popravila davčni obračun za s.p., ki sem ga že oddala za leto 2011. Ali naj oddam popravljenega kot prilogo k že oddanemu, oziroma kako naj popravim?
Re: popravek davčnega obračuna akontacije dohodka od dejavno
starega stornirate in oddate ponovno
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Naj napišem kako sem popravila. Navodila sem dobila na DURS-u in ker jih ne maram drezati, sem se najprej obrnila na vas.
Torej: obračuna ne stornirate, ampak v programu Silvester popravite podatek in zgoraj desno ni več "ORIGINAL", temveč "Popravek do 30 dni". To pripravite za oddajo na DURS in oddate. V e-davkih se prikaže storno prejšnjega obrazca in nov obrazec, ki se veže na prejšnjega. Ko je obrazec obdelan s strani DURS-a pa je obrazec le eden, storno izgine.
Naty, hvala za vaš trud in lep pozdrav.
Verica
Torej: obračuna ne stornirate, ampak v programu Silvester popravite podatek in zgoraj desno ni več "ORIGINAL", temveč "Popravek do 30 dni". To pripravite za oddajo na DURS in oddate. V e-davkih se prikaže storno prejšnjega obrazca in nov obrazec, ki se veže na prejšnjega. Ko je obrazec obdelan s strani DURS-a pa je obrazec le eden, storno izgine.
Naty, hvala za vaš trud in lep pozdrav.
Verica
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Verjetno gre tu za obravnavanje dejanskega roka oddaje in nastanek obveznosti plačila oziroma vračila davka in pri s.p.-jih določitve nove osnove. Kaj hitro je lahko ogenj v strehi zaradi dejanskega datuma oddaje.... kdo ve.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

hm ja, jaz sem pa dobila navodilo, da starega storniram in oddam novega... res da se pri meni obveznost ni spremenila, ker sem imela samo naroben znesekprispevkov vpisan....
Naty
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Saj sem tudi sam tako postopal, da sem starega storniral, razen v primeru, ko sem popravljal obračun v aprilu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Menim, da je pravilneje predhodni davčni obračun stornirati in vnesti novega v obdobju, ko še ni potekel rok za oddajo obračuna. Popravek v roku 30 dni pa je popravek obračuna v skladu s 53. členom zakona o davčnem postopku.
Copy:
(1) Davčni zavezanec, ki v predloženem davčnem obračunu ugotovi formalne pomanjkljivosti oziroma pomote v imenih in številkah, pisne ali računske pomote, lahko na način, predpisan s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju, te pomanjkljivosti oziroma pomote popravi v roku 30 dni po predložitvi davčnega obračuna.
lp
Copy:
(1) Davčni zavezanec, ki v predloženem davčnem obračunu ugotovi formalne pomanjkljivosti oziroma pomote v imenih in številkah, pisne ali računske pomote, lahko na način, predpisan s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju, te pomanjkljivosti oziroma pomote popravi v roku 30 dni po predložitvi davčnega obračuna.
lp
Referentka na Durs-u mi je jasno rekla: "Ne stornirati, potrebno je narediti popravek." Preverila sem še telefonsko na e-davke (tehnično pomoč), kjer sem dobila ponovno odgovor : "Narediti "popravek v roku 30 dni"".
V e-davkih imam pod status dokumenta napisano Obdelan (uspešno), poklicala sem spet referentko in mi je potrdila, da je popravek izpeljan pravilno.
Lep pozdrav
V e-davkih imam pod status dokumenta napisano Obdelan (uspešno), poklicala sem spet referentko in mi je potrdila, da je popravek izpeljan pravilno.
Lep pozdrav
Imate prav in tudi davčni organ ima prav.
Malo sem pobrskala v tehničnih navodilih, ki se sicer nanašajo na oddajo REK obrazcev preko e-davkov, vendar jih je mogoče smiselno uporabiti tudi pri davčnih obračunih.
In v navodilih je navedeno: copy
Pri REK obrazcih imamo naslednje popravke:
• Po 53. čl. ZDavP-2 popravek do 30 dni = P
• Po 54. čl. ZDavP-2 popravek do 12 mesecev ( pri znižanju ) = Z
• Po 55. čl. ZDavP-2 samoprijava ( pri zvišanju) = I Pri samoprijavi se lahko odda tudi popravek na samoprijavo.
Pri zgoraj naštetih popravkih se vedno popravlja zbirni del obrazec in posledično tudi
individualni podatki!
Popravek lahko izvajate samo v primeru, da imate predhodni dokument. S seznama vloženih dokumentov poiščite tistega, ki ga želite popraviti. S klikom na gumb »Odpri« se prikaže obrazec s podatki.
Popravek se lahko izvaja samo na zadnjem veljavnem dokumentu. Primer: oddali ste original, nato popravek. Če želite ponovno izvesti popravek, ga lahko izvedete le na že popravljenem dokumentu. Ker imate lahko več originalov za isti set podatkov (REK obrazec, datum izplačila, vrsto dohodka in izplačilo), je potrebno vedeti, kateri predhodni dokument (original, popravek) želite popraviti z novim dokumentom. Vsak popravek ima referenco na predhodni dokument, ki ga v primeru vnosa, sistem določi avtomatično. To velja ko popravljate dokument ročno preko ekranskega vnosa v sistemu eDavki.
To pomeni, da v skladu s tehničnimi navodili sploh ne obstaja možnost STORNO dokumenta, temveč le popravek dokumenta??
Malo sem pobrskala v tehničnih navodilih, ki se sicer nanašajo na oddajo REK obrazcev preko e-davkov, vendar jih je mogoče smiselno uporabiti tudi pri davčnih obračunih.
In v navodilih je navedeno: copy
Pri REK obrazcih imamo naslednje popravke:
• Po 53. čl. ZDavP-2 popravek do 30 dni = P
• Po 54. čl. ZDavP-2 popravek do 12 mesecev ( pri znižanju ) = Z
• Po 55. čl. ZDavP-2 samoprijava ( pri zvišanju) = I Pri samoprijavi se lahko odda tudi popravek na samoprijavo.
Pri zgoraj naštetih popravkih se vedno popravlja zbirni del obrazec in posledično tudi
individualni podatki!
Popravek lahko izvajate samo v primeru, da imate predhodni dokument. S seznama vloženih dokumentov poiščite tistega, ki ga želite popraviti. S klikom na gumb »Odpri« se prikaže obrazec s podatki.
Popravek se lahko izvaja samo na zadnjem veljavnem dokumentu. Primer: oddali ste original, nato popravek. Če želite ponovno izvesti popravek, ga lahko izvedete le na že popravljenem dokumentu. Ker imate lahko več originalov za isti set podatkov (REK obrazec, datum izplačila, vrsto dohodka in izplačilo), je potrebno vedeti, kateri predhodni dokument (original, popravek) želite popraviti z novim dokumentom. Vsak popravek ima referenco na predhodni dokument, ki ga v primeru vnosa, sistem določi avtomatično. To velja ko popravljate dokument ročno preko ekranskega vnosa v sistemu eDavki.
To pomeni, da v skladu s tehničnimi navodili sploh ne obstaja možnost STORNO dokumenta, temveč le popravek dokumenta??
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Verjetno gre pri tej zadevi za lovljenje "pavega" datuma oddaje zaradi čimprejšnje zapadlosti dolga in primer vem, da ni osamljen.
Za lani oddane obrazce je še vedno aktvina izbira "storniraj" in na klik se celo dopre. Naprej pa nisem poiskusil
, a verjetno bi šlo.
Letošnjih primerov pa še nimam
.
Za lani oddane obrazce je še vedno aktvina izbira "storniraj" in na klik se celo dopre. Naprej pa nisem poiskusil
Letošnjih primerov pa še nimam
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ravno te dni sem popravljal davčni obračun, le znesek prispevkov, in mi je referentka dejala (vejretno se tudi oni še lovijo), da naj stari obrazec storniram in ponovno pošljem kot ortiginal.
Mirko
Mirko