kuponi in pravilno knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

kuponi in pravilno knjiženje

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni

Zanima me kako knjižite opravljene storitve s prejetimi kuponi od strank, ki kupijo vašo storitev preko internetnih posrednikov, ki so trenutno pri nas v modi?

Primer: izdaja gotovinskih računov strankam: 92/76 in 92/26002, nakazilo posrednika na poslovni račun 11/?
Od njih imamo še dokument o obračunu prodanih kuponov v enem mesecu + račun za njihovo storitev ter dokument o pobotu terjatev in obveznosti. Na poslovni račun je nakazana razlika med prodanimi in provizijo.

Priporočam se za vaše izkušnje in seveda v poenostavljeni obliki. :idea:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: kuponi in pravilno knjiženje

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Joj s tem se tudi jaz ubadam zadnje mesece. Meni se zdi tale varianta nekako logična:
- obračun posrednika knjižim na avans
- ko stranke koristijo storitve, izdam račun s popustom, plačilo računa zapiram na avans,
- račun za provizijo posrednika itak normalno knjižim na stroške storitev, knjižim pobot z obračunom,
- če po koncu akcije še kaj ostane na avansih (pomeni, da vsi, ki so kupili kupon, niso prišli), knjižim na izredne prihodke.
Če ima kdo še kakšno idejo, bo dobrodošla. :prayer:
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Naty73,oprostite, vaša varianta ni poenostavljena.

Delam na tem, da je knjiženje te vrste, da se vsak, ko pogleda dokumente znajde.

Pri mojem primeru gre za gotovinsko izdane račune, torej je vsem izdan račun, ko je storitev opravljena.Istočasno je izvršeno tudi plačilo. Ddv je lepo obračunan v istem obdobju.

Torej nas "ne sme" zanimati koliko ljudi ni prišlo. Bodo pa prišli v naslednjem ddv obdobju in jih bomo takrat obravnavali. Nakazilo posrednikov bi knjižila na 11/92.

Vi ste rekli, da knjižite na izredne prihodke tiste, ki niso prišli...Kaj pa potem, ko pridejo? :?

Mogoče še kakšno mnenje?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Kako se ne znajdete? saj tudi jaz imam gotovinske račune, ampak jih zapiram preko avansa.
Na izredne prihodke dam, ko mi stranka potrdi, da je akcija zaključena, saj mislim, da (vsaj pri moji je tako) da velja nek rok, do kdaj moraš koristiti kupon. Potem kupon zapade, stranke ni bilo, denarja ne more dobiti nazaj, torej je izredni prihodek. Če pa ste že tako dobri, da stranko sprejmete tudi po koncu obdobja, pač za njen znesek stornirate izredne prihodke in daste na redne.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
LISTEK
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a LISTEK »

Se tudi sama ravno ukvarjam s knjiženjem teh zadev tako da najlepša hvala za pomoč
Odgovori