Pozdravljeni,
imam zadevo, ki mi ni čisto jasna, prosim za pomoč.
V mesečnem DDV-o imam presežek 42.000€. Na obračunu sem označila vračilo DDV. Poleg sem priložila izjavo, da se presežek DDV v znesku 39.000€ vrne tretji osebi . Ta tretja oseba je pravna oseba in od nje smo prejeli račun za storitve, na podlagi katerega je presežek DDV. Sedaj sem dobila od DURSA sklep za predložitev garancije v znesku 42.000€ in napoved davčno inšpekcijskega nadzora. Ni mi jasno, zakaj zahtevajo garancijo, če se znesek DDV nakaže tretji osebi, ki je račun izdala in ima obveznost DDV, ki se bo s tem poplačala. Mi bi v tem primeru dobili vračilo DDV 3.000,00€.
Že ima kdo takšne izkušnje?
lp
mekica
vračilo ddv tretji osebi in garancija
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: vračilo ddv tretji osebi in garancija
Normalna zadeva, gre očitno za vas za neobičajno vračilo, zato so vas pozvali, da če želite to v roku, da jim predložite garancijo, oni bodo pa takoj vrnili ta DDV, čeprav dvomim, da lahko zahtevate vračilo tretji osebi posebej zaradi tega, ker ima nekdo lahko izvržbo na vaš trr...? Moje mnenje je, da oni vrnejo DDV vam, vi pa naprej delno plačajte račun dobavitelju...... Hkrati so pa napovedali kontrolo DDV za ta mesec, ki bo načeloma hitra, pač preverili bodo ta račun in pa če je vse OK in če je bo vse OK, torej če želite vračilo DDV v roku podajte garancijo sicer jih pa kontaktirajte in prosite, če lahko to kontrolo izvedejo takoj (morda vi dostavite zahtevano dokumentacijo njim, da bo hitreje..) in po nadzoru vam bodo ta DDV vrnili, tudi če sedaj ne predložite garancije,ne vem pa kako bi bilo z zamudnimi obrestmi v tem primeru.
Re: vračilo ddv tretji osebi in garancija
Hvala vam za odgovor.
Jaz sem bila mnenja, če DDV nakažejo p. osebi, ki je DDV dolžna iz naslova istega računa, kjer si mi poračunamo DDV, garancija ni potrebna.
Durs bi DDV vrnil tretji osebi, ker pa je ta oseba dolžna DDV po obračunu, v istem mesecu, ostane denar Dursu, ta tretja oseba pa nima obveznosti DDV.
LP mekica
Jaz sem bila mnenja, če DDV nakažejo p. osebi, ki je DDV dolžna iz naslova istega računa, kjer si mi poračunamo DDV, garancija ni potrebna.
Durs bi DDV vrnil tretji osebi, ker pa je ta oseba dolžna DDV po obračunu, v istem mesecu, ostane denar Dursu, ta tretja oseba pa nima obveznosti DDV.
LP mekica