storitev v eu-nepremičnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

storitev v eu-nepremičnina

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Zavezanec za ddv bi opravil eno storitev v eu na poslovnem objektu zavezanca za ddv.

A se mora registrirati za namene ddv v tej državi ter pridobiti njihovo davčno številko?Kateri člen mora biti naveden na računu?

Hvala.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Re: storitev v eu-nepremičnina

Prosim-a kdo ve? :idea:
Lepo vas pozdravljam.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na podlagi 27. člena ZDDV je kraj obdavčitve tam, kjer nepremičnina leži. To pomeni, da je storitev obdavčljiva v državi eu: upoštevati morate zakonodajo države, v kateri boste opravili storitev. Tam se boste morali registrirati za namene DDV-ja in obračunati njihov davek - zaračunana storitev torej tudi ni predmet našega ddv-ja.

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

tudi jaz obdelujem podobno zadevo. delamo v avstriji za glavnega izvajalca na neki nepremičnini. mi izstavimo račun glavnemu izvajalcu, ki bo račune vseh podizvajalcev zbral in izstavil končni račun. kako izstavimo račun? ne obračunamo ddv-ja? a potem sploh ne dobimo plačanega ali kako?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, ga. Slovan za konkreten odgovor.
Lepo vas pozdravljam.

Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Se bom pridružila tej temi, ker me muči ista zadeva (vidim, da lauren še ni dobila odgovora).
Moj primer je tak: mizar kot s.p, zavezanec za DDV opravlja storitve na nepremičnini v državi EU, vendar kot podizvajalec račun izstavi slovenski firmi (tudi zavezana za DDV) - kakšen mora biti račun: z DDV ali brez DDV (klavzule?)
Lepo prosim za odgovor in vnaprej hvala.
Anela
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

tale je meni jasna: račun se izstavi brez ddv s klavzulo 27.člen ZDDV-1.
ampak kako pa postopa slovenec, ki kasneje izda račun avstrijcu pa še vedno ne vem konkretno, le to, da se mora identificirati za ddv v avstriji. kako pa potem izgleda tisti izdani račun, kje se ddv prikaže, kako se ga plačuje itd. pa mi ni odgovoril še nihče (niti na davčni) ker to ni predmet slovenske zakonodaje. tako da je treba kontaktirat v avstrijo ali pa počakat če morda kdo ve in bo kaj odgovoril.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sicer nisem strokovnjak za DDV v Avstriji, ampak če logično razmišljam: Izvajalec se mora identificirati za DDV v državi, kjer je nepremičnina, saj pripada DDV tej državi. Identifikacija pomeni, da bo moral hkrati oddajati obračune DDV (ali sam ali preko davčnega zastopnika) v tej državi (Avstriji). In če tudi v Avstriji velja obrnjena davčna obveznost za gradbene storitve med davčnimi zavezanci, bo račun izdal z obrnjeno davčno obveznostjo. Kolikor pa je gradbena storitev opravljena fizični osebi, pa bo na računu izkazal avstrijski DDV, ki ga bo vključil v obračun DDV-ja in ga tudi v Avstriji poravnal.

Verjetno pa se bo oglasil še kdo, ki že deluje v Avstriji in mu je celotni postopek poznan.
lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

v mojem primeru je ta drugi slovenec, ki izdaja račun avstrijcu, prav tako podizvajalec avstrijca, ki je glavni izvajalec naročnika. torej sam ne izdaja računa končnemu naročniku. in kolikor vidim iz prakse, se izdajajo vsi računi po tej verigi do glavnega izvajalca v avstriji po 27.členu, na koncu pa avstrijec kot glavni izvajalec zaračuna avstrijski ddv in ga tudi vrne državi. kako pa to izgleda ko pride avstrijska davčna kontrola pa nebi vedla...
nisem angel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a nisem angel »

Pozdravljeni,

se pridružujem temi, ker ne vem, če mora podizvajalec, ki je naredil ograjne elemente in jih montiral v Avstriji /na računu pa je navedel 27. člen / vpisati osnovo v polje 14 na obrazcu DDV-o.

LP Nisem angel :?
Samo to vem, da nič ne vem.(Sokrat)
Odgovori