zapiranje sp in davčni obračun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bibaleze
Novinec
Novinec

zapiranje sp in davčni obračun

Odgovor Napisal/-a bibaleze »

Spoštovani,

imam namen zapreti sp in sicer konec meseca junija.
Imam pa vprašanja v zvezi z davčnim obračunom:
1) ali izpolnim prilogo v programu 2 in 3 ter ne pošiljam posebej bilance in poslovnega izida na AJPES? Ali moram oddati LP na ajpes konc leta 2012?
2) priloga 14a - nimam nobenih osnovnih sredstev, razen denarnih sredstev na poslovnem računu, ki jih nameravam prenesti na osebni TRR, ali moram kljub temu izpolniti to prilogo?
3) ker bom v letu 2012 posloval 6 mesecev me zanima, kako izračunam višino splošne olajšave ki mi pripada. Ali smem upoštevati le 6/12 splošne olajšave, ali pa mi pripada osnovna splošna olajšava v celoti?
4) kako je s plačilom akontacije dohodnine iz naslova sp? ali moram to poravnati takoj, ali pa šele drugo leto, ko bodo znani vsi moji prihodki za leto 2012?

Najlepše hvala za odgovore.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: zapiranje sp in davčni obračun

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

1. na AJPES pošljete posebej na njihovem obrazcu
2) prilogo morate izpolniti - z ničlami
3. Sorazmerni del olajšave
4. akontacijo poravnate prav tako v 30 dneh od oddaje obračuna, kot bi oddajali redni obračun
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
bibaleze
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bibaleze »

Naty,
hvala za odgovore.
Zanima me samo, kje dobim obrazce za Ajpes. Kakšni obrazci so to? Najbrž gre za kake druge in ne za tiste ki so za Letno poročilo.

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

ja te, ki so za letno poročilo, pač njihova oblika naj bi bila, ne pa ena X oblika, spremenite datum na vrhu in to je to.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Mene so klicali naj izpolnim tudi prilogi 2 in 3 - verjetno zato, ker teh bilanc Ajpes ne objavi in niso imeli vpogleda.
Svetujem, da jih oddate tudi na davčno.
Za Ajpes jih pa dobite tukaj:
http://www.ajpes.si/Letna_porocila/Podj ... itev?id=94
Čisto spodaj so obrazci za lastne potrebe, v katerih lahko spreminjate datume. tako da vam ni treba črtati - malo lepše izgleda.
Odgovori