prosim za razjasnitev. Pričeli smo s poslovanjem v trgovini na drobno pa me zanima vodenje evidenc trgovskega.
V okviru skladiščnega poslovanja vodimo zaloge po maloprodajnih cenah. (razvidno nab.vred., marža,DDV, maloprodajna vred.).
Zanima me ali je potrebno tudi v glavni knjigi prikazovati ločeno po kontih 663,664,669 ali lahko zalogo vodimo samo po nabavni ceni na
konto 663.
vodenje zalog
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: vodenje zalog
Tudi GK se vodi tako
LP
A
LP
A
se zahvaljujem, ampak še vedno sem v dilemi, ker smo dobili informacijo (nauradno od znanke, ki dela v revizorski hiši), da po novem ni potrebno in lahko vodiš zaloge TB samo po nabavnih cenah
Prodim za napotke, oz. če je kje kaj napisano
Prodim za napotke, oz. če je kje kaj napisano
prosite jo, če lahko neuradno še pove, kje po novem je to zapisano. hvala.
Tudi pri nas eni stranki vodimo zaloge v gk po nabavnih cenah, ker stranka tako zahteva. Vendar pa imamo izpise, na katerih je razvidna nabavna cena, vkalkulira ddv, marža ni maloprodajna cena.
Ker sem sama bila v dvomih ali je to v maloprodaji dovolj, sem se pozanimala pri davčni svetovalki, in mi je zatrdila , da je dovolj. Je pa to tudi nekje napisano, če bom našla, bom " prilimala".
V
lp
Ker sem sama bila v dvomih ali je to v maloprodaji dovolj, sem se pozanimala pri davčni svetovalki, in mi je zatrdila , da je dovolj. Je pa to tudi nekje napisano, če bom našla, bom " prilimala".
V
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Verjetno so problem stranke, ki imajo še "staro" blagajno in zaradi takih in drugačnih seveda razumljivih razlogv ne vodijo v računalniški obliki. Sam imam stranko, ki ima majhno trgovinico, ne nabavlja veliko, je že v penziji, a vrednostno je zaloga relativno visoka. Jaz ji izdelam prevzemne liste, kar pri meni pomeni tudi knjiženje prejema zalog. Konec leta napravi inventuro po nabavnih cenah in količinah. Kar veliko dela je, cca 1.300 artikov. Ker je marža vedno 30 %, je od razlike novih nabav in stanja na 31. 12. lahko izračunati tudi porabo oziroma prodajo.
Prodajo vodim na osnovi "llistkov" iz blagajne, kjer je navedena prodajna avrednost, vrednost DDV in osnova za DDV.
Gospa se pač na "stara" leta ne mara "matrati" še z računalnikom in ker ima trgovinico bolj "za kratek čas" niti ne mara investirati v programsko opremo in računalnik.
PS.: Velikokrat gremo v nabavo v Italijo, tudi oni so v EU, a blagajne imajo večinoma "čisto navadne". Smo pal bolj evrppski kot EU.
Prodajo vodim na osnovi "llistkov" iz blagajne, kjer je navedena prodajna avrednost, vrednost DDV in osnova za DDV.
Gospa se pač na "stara" leta ne mara "matrati" še z računalnikom in ker ima trgovinico bolj "za kratek čas" niti ne mara investirati v programsko opremo in računalnik.
PS.: Velikokrat gremo v nabavo v Italijo, tudi oni so v EU, a blagajne imajo večinoma "čisto navadne". Smo pal bolj evrppski kot EU.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pri načinu vrednotenja zalog moramo upoštevati tako standarde kot tudi zakon o trgovini:
Zakon o trgovini (Ur. l. 24/2008)
7. člen
(podatki o trgovskem blagu)
(1) Trgovec mora zagotoviti evidentiranje poslovnih dogodkov v zvezi s stanjem blaga v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja.
(2) Trgovec mora na prodajnem mestu zagotoviti pristojnim inšpekcijskim organom naslednje podatke o stanju blaga:
– številko in datum prevzemnega dokumenta,
– ime dobavitelja,
– številko in datum dobaviteljevega dokumenta,
– ime, mersko enoto in količino blaga,
– prodajno ceno blaga,
– podatke o spremembi prodajne cene blaga.
(3) Kadar se evidenca o spremembi prodajne cene blaga ne vodi na prodajnem mestu, je trgovec dolžan predložiti navedene podatke najpozneje v 24 urah po zahtevi pristojnega inšpektorja.
SRS 4 (2006) ZALOGE
4.12.
Količinska enota zaloge materiala in trgovskega blaga se ob začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni ceni, ki jo sestavljajo nakupna cena, uvozne in druge nevračljive nakupne dajatve ter neposredni stroški nabave. Med nevračljive nakupne dajatve se všteva tudi tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne. Nakupna cena se zmanjša za dobljene popuste.
Kakšen je način prikazovanja zalog na prodajnem mestu ni dileme: po prodajni vrednosti in seveda tudi po MP, saj mora biti vsak artikel označen z maloprodajno ceno.
V glavni knjigi pa so zaloge vedno prikazane po nabavni vrednosti ne glede na operativni način knjiženja teh zalog. Blago v prodajalni je evidentirano po MPC ob hkratnem evidentiranju razlike v ceni in vkalkuliranega DDV-ja. Razlika med temi postavkami je vrednost zaloge po nabavni vrednosti. V odvisnosti od oblike vrednostnih podatkov prodanega blaga je tudi odvisno ali je potrebno v glavni knjigi zagotoviti podatke o RVC in DDV-ju. Če je zbir dnevnega izkupička (prodaje) iz blagajne takšen, da omogoča knjiženje vseh elementov prodajne cene: nabavna vrednost, razlika v ceni, DDV.. (podatki so iz blagovnega knjigovodstva) potem ni nobene potrebe, da je tudi glavna knjiga prikazana tako podrobno. In obratno, če iz podatkov dnevne prodaje dobimo le podatke o višini DDV-ja in osnovi za DDV; nimamo podatka o dejanski razliki v ceni, potem za knjiženje v glavni knjigi uporabimo bolj podrobne konte (v tem primeru ni blagovnega knjigovodstva iz katerega bi črpali potrebne podatke). RVC se v tem primeru izračuna kot povprečna stopnja vseh izdelkov.
lp
Zakon o trgovini (Ur. l. 24/2008)
7. člen
(podatki o trgovskem blagu)
(1) Trgovec mora zagotoviti evidentiranje poslovnih dogodkov v zvezi s stanjem blaga v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja.
(2) Trgovec mora na prodajnem mestu zagotoviti pristojnim inšpekcijskim organom naslednje podatke o stanju blaga:
– številko in datum prevzemnega dokumenta,
– ime dobavitelja,
– številko in datum dobaviteljevega dokumenta,
– ime, mersko enoto in količino blaga,
– prodajno ceno blaga,
– podatke o spremembi prodajne cene blaga.
(3) Kadar se evidenca o spremembi prodajne cene blaga ne vodi na prodajnem mestu, je trgovec dolžan predložiti navedene podatke najpozneje v 24 urah po zahtevi pristojnega inšpektorja.
SRS 4 (2006) ZALOGE
4.12.
Količinska enota zaloge materiala in trgovskega blaga se ob začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni ceni, ki jo sestavljajo nakupna cena, uvozne in druge nevračljive nakupne dajatve ter neposredni stroški nabave. Med nevračljive nakupne dajatve se všteva tudi tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne. Nakupna cena se zmanjša za dobljene popuste.
Kakšen je način prikazovanja zalog na prodajnem mestu ni dileme: po prodajni vrednosti in seveda tudi po MP, saj mora biti vsak artikel označen z maloprodajno ceno.
V glavni knjigi pa so zaloge vedno prikazane po nabavni vrednosti ne glede na operativni način knjiženja teh zalog. Blago v prodajalni je evidentirano po MPC ob hkratnem evidentiranju razlike v ceni in vkalkuliranega DDV-ja. Razlika med temi postavkami je vrednost zaloge po nabavni vrednosti. V odvisnosti od oblike vrednostnih podatkov prodanega blaga je tudi odvisno ali je potrebno v glavni knjigi zagotoviti podatke o RVC in DDV-ju. Če je zbir dnevnega izkupička (prodaje) iz blagajne takšen, da omogoča knjiženje vseh elementov prodajne cene: nabavna vrednost, razlika v ceni, DDV.. (podatki so iz blagovnega knjigovodstva) potem ni nobene potrebe, da je tudi glavna knjiga prikazana tako podrobno. In obratno, če iz podatkov dnevne prodaje dobimo le podatke o višini DDV-ja in osnovi za DDV; nimamo podatka o dejanski razliki v ceni, potem za knjiženje v glavni knjigi uporabimo bolj podrobne konte (v tem primeru ni blagovnega knjigovodstva iz katerega bi črpali potrebne podatke). RVC se v tem primeru izračuna kot povprečna stopnja vseh izdelkov.
lp