Vodenje zalog blaga

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mojcs
Novinec
Novinec

Vodenje zalog blaga

Odgovor Napisal/-a Mojcs »

Imam popoldanski s.p. in vodim enostavno knjigovodstvo v excelu, nisem zavezanec za DDV. Dejavnost, ki jo opravljam so predvsem ročna dela: šivanje, kvačkanje. Blago in material za svoje izdelke kupujem glede na sprotna naročila. Še vedno mi ni jasno ali moram zaloge blaga (v mojem primeru volno, tkanino, sukance, itd) voditi in jih ustrezno manjšati glede na porabo le tega ali pa jih lahko knjižim takoj kot strošek.

Hvala, LP Mojca
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Vodenje zalog blaga

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej povezava na podobno temo:
viewtopic.php?f=46&t=37244

SRS 39, ki velja za male samostojne podjetnike omogoča vodenje enostavnega knjigovodstva in pri tem poenostavlja način vodenja zalog materiala:
1.1. Ne glede na SRS 39.34 lahko podjetnik ugotavlja stroške materiala po metodi posrednega ugotavljanja porabe s popisom.
Stroški porabljenega materiala se ugotovijo tako, da se od vrednosti zalog na začetku obračunskega obdobja, povečane za vrednost nabav v obračunskem obdobju, odšteje vrednost zalog na koncu obračunskega obdobja.
Podjetnik knjiži med obračunskim obdobjem nabavno vrednost kupljenih količin materiala v ustrezni stolpec knjige prihodkov in odhodkov. Na koncu obračunskega obdobja pa uskladi znesek, izkazan v knjigi prihodkov in odhodkov, s spremembo vrednosti zalog, ugotovljeno s popisom količin in njihovim ovrednotenjem po zadnjih nabavnih cenah.

Torej: vsa nabava materiala se med letom evidentira kot strošek porabljenega materiala, na koncu leta pa se s popisom teh zalog ugotovi dejanska poraba. Če boste imeli na koncu leta zalogo teh materialov, boste morali zmanjšati stroške porabljenega materiala (v knjigi prihodkov in odhodkov) in prikazati stanje zaloge materiala.

Večjo težavo vam bo predstavljala zaloga vaših izdelkov na koncu leta - izdelki, ki jih boste imeli dokončane, a neprodane. V teh izdelkih so vsi stroški porabljenega materiala in še vsi ostali stroški, odvisni od načina vrednotenja zalog izdelkov. V odhodke se spremenijo le stroški prodanih količin, medtem ko stroški neprodanih količin ostanejo v vrednosti zalog.
Primer (zelo, zelo poenostavljen):
- za vaše izdelke ste porabili za 1.000 enot materiala.... (100 enot izdelkov)
- prodali ste 80 enot: stroški, ki vplivajo na rezultat so: 800 enot;
- na zalogi vam ostane 20 enot in s tem tudi za 200 enot proizvajalnih stroškov.

Če pogledate obliko izkaza poslovnega izida, se razlika v vrednosti zalog glede na stanje na začetku leta prikaže kot sprememba vrednosti zalog proizvodov in tako vpliva na povečanje ali zmanjšanje prihodkov od prodaje.

Upam, da to ne bo preveč za začetek!

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

če gospa dela po naročilu verjetno nima ob koncu leta dokončanih izdelkov na zalogi, tako da popiše material in je to to.
Mojcs
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Mojcs »

Najlepša hvala za pojasnila. Dokončanih, neprodanih izdelkov res nimam, ker delam pretežno vse po naročilo.

Še enkrat hvala :)

Lep dan želim
Odgovori