Zaprtje s.p.-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
17pikapoka
Nov član
Nov član

Zaprtje s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a 17pikapoka »

Pozdravljeni,

s.p. imam odprt dobro leto, kmalu pa za cca. 1 leto odhajam v tujino, zato se mi je pojavilo kar precej vprašanj na temo s.p-ja. Upam, da mi boste lahko pomagali.

Recimo, da s.p. zaprem 1. avgusta.
1) To pomeni, da moram do 15. 8. še plačati prispevke za julij, da?
2) Kako je z izdanimi računi, ki do 1. avgusta še niso plačani? Kam naročnik nakaže denar, če moj poslovni bančni račun več ne obstaja? In kako je potem z obračunavanjem davka?

Obstaja morda kakšna možnost, da status s.p.-ja "zamrznem"? (v smislu, da ostane v registru, vendar miruje - moram vseeno plačevati socialne prispevke?) Kako pa je z imenom? Ga lahko znova uporabim po prihodu v Slovenijo, če bi se odločila, da s.p. ponovno zaženem?

In še: slišala sem, da se lahko začasno odjaviš od davčnega urada (ne vem čisto natančno), bojda 3 mesece po odhodu iz države. Kako je s tem? Zakaj bi se kdo sploh odjavil od davčne?

Veliko vprašanj, vem :)
Zato že vnaprej najlepša hvala za vaš čas in pomoč,

Polona
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Zaprtje s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

1. če bi radi s.p. zaprli 1. avgusta, greste na Vem točko 15.7. in prijavite zaprtje, pa ne boste prispevkov plačali več kot do 1. avgusta; če pa boste 1.avgusta šli prijavit zaprtje, vam ga bodo pa res zaprli šele 15. avgusta in boste do takrat morali plačati še prispevke - prispevki se plačajo do dneva izbrisa iz registra
2. poslovni račun greste itak sami zapret, lahko ga zaprete nekoliko kasneje, lahko pa se s stranko dogovorite, da vam račun plača na vaš osebni račun
3. DDV se normalno obračuna; če boste s.p. zaprli s 31.7., boste za julij še normalno oddali DDV obračun, tudi če bo s.p. zaprt 15.8., boste za avgust prav tako oddali DDV obračun in DDV tudi plačali
4. zamrznitev v smislu, da ne bi plačevali prispevkov, ne obstaja
5. ime lahko ponovno uporabite, ko se vrnete
6. odjava iz davčne :svprasaj:
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
17pikapoka
Nov član
Nov član

Re: Zaprtje s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a 17pikapoka »

Najlepša hvala za odgovore, Naty73! Šele zdaj sem videla odgovor - obvestilo o prejetih odgovorih na e-mailu se je očitno nekam izgubilo?
Kakorkoli že, stvari so mi zdaj veliko bolj jasne, edino še nekaj ostaja:

Plačilo stranke na osebni račun - to lahko naredi po uradnem dnevu, ko s.p. zaprem? Recimo, da s 1. 8. zaprem s.p. in tudi poslovni račun, stranka pa mi npr. 5. 8. na osebni TRR plača storitev, za katero je bil račun izdan še v času, ko je bil s.p. še odprt (torej enkrat julija). Uveljavljam normirane stroške, torej mora naročnik DURS-u sporočiti znesek akontacije davka. Potem vseeno vse štima?

Z odjavo od davčne (nekoliko nerodno sem se izrazila) se imela v mislih odjavo davčnega rezidentstva. V smislu, da mi ne bodo zaslužka iz tujine obdavčevali v tujini in potem še enkrat v Sloveniji. Vam je to kaj znano? O tem mi je povedala prijateljica, ki je trenutno tudi v tujini.

Še enkrat najlepša hvala za vašo pomoč & lep dan,
Polona
Odgovori