Zanima me, koliko dopusta mi pripada na leto. Delam v elektro delavnici (delo z avtomobili) že 7 let, otrok nimam. Šef mi da samo 20 dni. Kako je s tem?
LP Mare
dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Številke uradnih listov kolektivne pogodbe za kovinko in elektro industrijo (bo prava, ker ne vem pod katero spadate), če veste, povejte:
Kolektivna pogodba za dejavnost kovinskih materialov in livarn ter za kovinsko in elektroindustrijo Slovenije
(Ur.l. RS, št. 37/1996, 14/1999, 39/1999, 50/1999, 73/2000, 73/2000, 25/2002, 60/2002, 15/2003, 104/2003)
Uradni list je na volju tu: http://www.uradni-list.si/index.jsp ,
uporabljate ON LINE, izberite leto, izbrano odprete v koloni "kazalo".
V kolektivnih pogodbah panoge so dopusti natančneje definirani, natančno pa jih mora opredeliti sama firma, ker so tu le priporočila (na prime od toliko do toliko za ta pogoj). Vsekakor se mi zdi to nekoiko malo, a govorim zelo na pamet. To je odvisno od vaše izobrazbe, starosti, delovnih pogojev...
Mirko
Kolektivna pogodba za dejavnost kovinskih materialov in livarn ter za kovinsko in elektroindustrijo Slovenije
(Ur.l. RS, št. 37/1996, 14/1999, 39/1999, 50/1999, 73/2000, 73/2000, 25/2002, 60/2002, 15/2003, 104/2003)
Uradni list je na volju tu: http://www.uradni-list.si/index.jsp ,
uporabljate ON LINE, izberite leto, izbrano odprete v koloni "kazalo".
V kolektivnih pogodbah panoge so dopusti natančneje definirani, natančno pa jih mora opredeliti sama firma, ker so tu le priporočila (na prime od toliko do toliko za ta pogoj). Vsekakor se mi zdi to nekoiko malo, a govorim zelo na pamet. To je odvisno od vaše izobrazbe, starosti, delovnih pogojev...
Mirko
se opravičujem če bom izpadel butast 
Sem malo brskal po teh zakonih, pa ne najdem nič pametnega
Da povem še enkrat
po izobrazbi sem električar telekomunikacije, delam 7 let, v delavnici, kjer montiramo dodatno opremo v vozila(alarmi, akustika...), otrok nimam. Moj poklic je avtoelektrikar
Bi bil zelo vesel, če mio lahko kdo pomaga. Te zakoni niso zame
)
LP Mare
Sem malo brskal po teh zakonih, pa ne najdem nič pametnega
Da povem še enkrat
po izobrazbi sem električar telekomunikacije, delam 7 let, v delavnici, kjer montiramo dodatno opremo v vozila(alarmi, akustika...), otrok nimam. Moj poklic je avtoelektrikar
Bi bil zelo vesel, če mio lahko kdo pomaga. Te zakoni niso zame
LP Mare
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
V ZDR je napisano o letnem dopustu v 8. poglavju pod naslovom letni dopust in scer od.159.člena dalje. Naj povzamen delavcu pripada letni dopust najmanj štiri tedne v letu torej 20 dni. doda se nekaj dni mislim da trije če ste invalidi z več kot 60% okvaro en dan če ste stari 15 let. Vse ostalo pa je zapisano v kolektivnih pogodbah.
Lidija
Lidija
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kot sem že omenil, dopuste določijo firme same, v okviru svojih panožnih pogodb. Zato je odvisen tudi od specifike panoge. Problemtične so (vsaj jaz tako mislim) majhne firme, kjer včasih ni niti prave volje da se to uredi in se določi dopust kar približno, ali po linij najmanjšega odpora kar minimalno po zakonu.
Za primer (le informativno, ker za je za vas lahko drugače) navajam nekaj določb iz gradbene kolektivne pogodbe (za vaš primer):
Delovna doba do 10 let: 0 dni,
I-IV stopnja izobrazbe: 0 dni, (V stopnja 1 dan),
Pogoji dela (v tem poglavju prilagojena za gradbeništvo) od 1 - 3 dni,
Potem so še zdravstveno socialni kriteriji, kot so invalidnost vsaj 60% do 3 dni, skrb za invalidnega otroka do 3 dni, samohranilci za vsakega otroka 1 dan.
Iz teh kriterije za gradbeno dejavnost bi bil možen dodatek le na pogoje dela.
V zakonih in kolektivnih pogodbah ne bostenašli nič konkretnega, tu so le minimumi, saj naj bi to urejale firme z internimi akti ali tudi s podjetniško kolektivno pogodbo.
Pozdrav, Mirko
Za primer (le informativno, ker za je za vas lahko drugače) navajam nekaj določb iz gradbene kolektivne pogodbe (za vaš primer):
Delovna doba do 10 let: 0 dni,
I-IV stopnja izobrazbe: 0 dni, (V stopnja 1 dan),
Pogoji dela (v tem poglavju prilagojena za gradbeništvo) od 1 - 3 dni,
Potem so še zdravstveno socialni kriteriji, kot so invalidnost vsaj 60% do 3 dni, skrb za invalidnega otroka do 3 dni, samohranilci za vsakega otroka 1 dan.
Iz teh kriterije za gradbeno dejavnost bi bil možen dodatek le na pogoje dela.
V zakonih in kolektivnih pogodbah ne bostenašli nič konkretnega, tu so le minimumi, saj naj bi to urejale firme z internimi akti ali tudi s podjetniško kolektivno pogodbo.
Pozdrav, Mirko