sončna elektrarna in odprtje popoldanskega s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
inestadej
Novinec
Novinec

sončna elektrarna in odprtje popoldanskega s.p.

Odgovor Napisal/-a inestadej »

Spoštovani!

Nameravamo postaviti sončno elektrarno moči 20 kW na obstoječi hiši (pridobivanje in distribucija elektrike) in zato je potrebno odpreti s.p.. Moj oče ima pokojnino, jaz pa sem redno zaposlena za več kot 40 ur tedensko, zato v našem primeru nameravamo opreti popoldanski s.p.. Zanima nas kaj je ugodneje za nas, da popoldanski s.p. odpre oče ali jaz? Pavšalni prisevki za pop. s.p. v mojem primeru znašajo 35 EUR, za očeta 132 EUR mesečno - tako sem zasledila na internetu! Kaj vse lahko računam kot odhodke (amortizacija,računalnik, obnove...?)? Investicija je vredna 45 000 EUR, mislim,da je doba amortizacije okrog 15 let- koliko letno lahko gre v stroške? Ali je mogoče bolje imeti dohodek z normiranimi stroški 25% oz. sem zasledila tudi da obstaja možnost normiranih stroškov do 70%- v kakšnem primeru prideš lahko do tega oz. kaj je najugodneje za nas (ali plačevanje davka na dobiček)? Predvidevamo, da bo mesečni prihodek iz sončne elektrarne okrog 600 EUR, ali se tukaj plačuje akontacija dohodnine? Oče ima pokojnino 900 EUR neto, moj neto mesečni prihodek iz zaposlitve pa znaša 1800 EUR. Nekje sem zasledila tudi, da lahko upokojenci pridobivajo prihodek do minimalne plače, potem pa se jim pokojnina zmanjša oz. ukine- kako je s tem v našem primeru? Koliko bom plačala več dohodnine in tudi davka na dobiček, če s.p. odprem jaz? Ali lahko tukaj sami vodimo računovodstvo (enostavno) ali je bolje, da najamemo računovodski servis (lahko gre v stroške)? Če si normiranec ni treba voditi poslovnih knjig-tako sem zasledila oz. kaj je v tem primeru ugodneje? Ali mi lahko konkretno izračunate za oba primera z vsemi stroški, ki pri pop. s. p.-ju nastanejo?

Za vaš odgovor in pomoč se vam v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Ines
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: sončna elektrarna in odprtje popoldanskega s.p.

Odgovor Napisal/-a meurs »

Mislim, da na to ni enostavnega odgovora kaj je ugodneje, treba je narediti celovito analizo ali sp ali doo. Vsekakor pa gre storitev računovodskega servisa med davčno priznane stroške. Predlagam da se obrnete na kakšen računovodski servis, kjer vam bodo pomagali narediti celovito analizo.

urška

spodaj je nekaj odgovorov

Zanima nas kaj je ugodneje za nas, da popoldanski s.p. odpre oče ali jaz?
Odvisno kakšen dobiček iz dejavnosti bo ustvarjen ob koncu vsakega leta - povezano s stroški

Kaj vse lahko računam kot odhodke (amortizacija,računalnik, obnove...?)?
Vse stroške, ki so povezani z opravljanjem dejavnosti, torej amortizacija ja, do davčno max priznane stopnje, računalnik ja, če se ga uporablja za opravljanje dejavnosti, obnova investicije ja...

Investicija je vredna 45 000 EUR, mislim,da je doba amortizacije okrog 15 let- koliko letno lahko gre v stroške?
Znesek letne amortizacije znaša 3.000 eur .

Ali je mogoče bolje imeti dohodek z normiranimi stroški 25% oz. sem zasledila tudi da obstaja možnost normiranih stroškov do 70%- v kakšnem primeru prideš lahko do tega oz. kaj je najugodneje za nas (ali plačevanje davka na dobiček)? Predvidevamo, da bo mesečni prihodek iz sončne elektrarne okrog 600 EUR, ali se tukaj plačuje akontacija dohodnine?
Doseganje normiranih stroškov je povezano z opravljanjem določenih dejavnosti ali poklicev in ni na voljo za vse. V vseh primerih (ali popoldanski sp po dejanskih stroških ali pa normiranih stroških) ste obdavčeni z dohodnino, torej treba je narediti analizo stroškov, če upoštevate že samo amortizacijo znaša to več kot 40%.

Koliko bom plačala več dohodnine in tudi davka na dobiček, če s.p. odprem jaz?
odvisno od dohodka iz dejavnosti, ki ga boste izkazali ob koncu leta - torej spet povezano s stroški.

Ali lahko tukaj sami vodimo računovodstvo (enostavno) ali je bolje, da najamemo računovodski servis (lahko gre v stroške)? Če si normiranec ni treba voditi poslovnih knjig-tako sem zasledila oz. kaj je v tem primeru ugodneje?
Če znate sami voditi knjige je naugodneje, da jih sami seveda.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Upokojenci lahko imajo s.p. samo, če imajo zaposleno vsaj eno osebo.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
naia
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a naia »

upokojenci imajo lahko odprt s.p., le če imajo zaposleno osebo, ne plačujejo prispevkov
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

ima morda kdo podatek, ali gre taka investicija v davčno olajšavo, če se investira iz dobička?
Nejc_1977
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nejc_1977 »

Če se investira v s.p., bi moralo iti v olajšavo, ne glede na to od kje je denar.
Nejc
Odgovori