ODVETNIŠKE STORITVE IN DDV-NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
žaklina
Računovodja
Računovodja

ODVETNIŠKE STORITVE IN DDV-NUJNO

Odgovor Napisal/-a žaklina »

Pozdravček,
naše podjetje je dobilo račun od odvetnika, kateri je identificiran za DDV, vendar me nekaj moti na računu in sicer:
- na računu je napisano, da nam zaračunava prevne storitve, zastopanje v postopku itd.... in je vpisan znesek, ki ga je njemu ( odvetniku ) izstavil notar za notarske storitve v skupni vrednosti z DDV ( račun je tudi priložil kot prilogo k svojemu računu ). Skupni znesek z notarjevim DDv-jem je potem zaračunal nam naprej, pod rubriko DDV pa je vpisal stopnjo 0!
Ali je to pravilno?????

Kako pa potem to knjižim??? A knjižim odvetnikov račun in si DDV-ja ne poračunam, ker ga tudi ni zavedel, ali pa knjižim notarjev račun, ki se glasi na odvetnikov naslov????

A ne bi mogla biti napisana tudi "klavzula" na podlagi katere se ne obračuna DDV oz. po katerem členu je oprostitev DDV-ja???

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: ODVETNIŠKE STORITVE IN DDV-NUJNO

Odgovor Napisal/-a lauren »

mogoče je le prefakturiral storitev pa zato ni pisal ddv-ja, čeprav bi v tem primeru moral uporabit klavzulo. knjižite seveda račun, ki je bil izstavljen na vaše podjetje, s tem da tak (nepopoln) račun bi jaz zavrnila.
tina*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tina* »

Jaz mislim, da tak račun od odvetnika sploh ni izstavljen v skladu z zakonom.

Mislim, da račun ne bi smel biti brez DDVja, ampak z DDV. Račun od notarja (ki se glasi na odvetnika sklepam) naj bi bil le kot priloga. Mislim, da zakon takega ''prefakturiranja'' ne pozna, to se pač smartra kot nakup in prodaja storitve, čeprav se take vrste 'prefakturiranja' kar pogosto v praksi dogaja.
Edino pravo prefakturiranje naj bi bilo če bi se račun od notarja glasil na vas, kot plačnik pa bi bil naveden odvetnik. Potem bi odvetnik izstavil račun brez DDV z ustrezno klavzulo. Vi pa bi si DDV odbijali po računu notarja.
Naj me prosim kdo popravi, če se motim, jaz se namreč spomnim, da sem to brala v enem IKS-u... nisem pa sigurna, če sem to prav razumela.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Strinjam se s Tino.
Kot je napisan račun odvetnika, si potem ne more niti odvetnik, niti vi, odbijati DDV.
žaklina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a žaklina »

Kaj pa "klavzula"
oprostitev na podlagi točke 6, c odstavka 36.člena ZDDV-1???

OD kilometrine se ne obračunava DDV ne?? A je tu tudi potrebna kakšna klavzula??

lp
Odgovori