prehodna akontacija dohodnine
Moderator: Mirko Zbačnik
prehodna akontacija dohodnine
Zdravo...sam bi imel eno vprašanje, in sicer , če bi mogoče kdo lahko razloži, v čem je "trik" prehodne akontacije dohodnine? Sam imam registriran popoldanski s.p., s katerim sem lani zaslužil 5000 EUR (prihodki), redna zaposlitev pa mi je mesečno navrgla še 2000 EUR. Ali je logično, da sem mogel aprehodno akontacijo dohodnine plačevati skoraj 210 EUR na mesec, poleg tega pa še plačati 25% razlike med prihodki in stroški? Ali se mi morda davek v tem letu povrne kako? Hvala za odgovore
Re: prehodna akontacija dohodnine
Predhodna akontacija je akontacija davka iz dejavnosti, ki jo plačujete do izdelave davčnega obračuna. V začetku poslovanja jo določite sami (glede na načrtovane prihodke in odhdke in s tem načrtovano davčno osnovo do predložitve dejanskega davčnega obračuna za davčno leto v katerem ste pričeli z dejavnostjo). V obračunu pa ugotovite dejansko višino davka in v primeru, da ste plačali več akontacij med letom vam davčni organ vrne v 30 dneh po predložitvi davčnega obračuna od dohdkov iz dejavnosti.
V informativnem izračunu fizične osebe so upoštevani vsi vaši dohodki, tako tisti iz delovnega razmerja kot tudi iz opravljanja dejavnosti. Prav tako so upoštevani vse obračunane/plačane akotacije davka/dohodnine. Preplačilo iz opravljanja dejavnosti prejmete na vaš poslovni TRR, morebitno preplačilo celotne dohodnine pa na TRR fizične osebe.
Plačevanje med letom od razlike prihodki in stroški v višini 25%??? Vprašanje je premalo natančno, da bi lahko iz njega "izvlekli" bistvo, ki vas zanima. Torej so potrebne dodatne informacije.
lp
V informativnem izračunu fizične osebe so upoštevani vsi vaši dohodki, tako tisti iz delovnega razmerja kot tudi iz opravljanja dejavnosti. Prav tako so upoštevani vse obračunane/plačane akotacije davka/dohodnine. Preplačilo iz opravljanja dejavnosti prejmete na vaš poslovni TRR, morebitno preplačilo celotne dohodnine pa na TRR fizične osebe.
Plačevanje med letom od razlike prihodki in stroški v višini 25%??? Vprašanje je premalo natančno, da bi lahko iz njega "izvlekli" bistvo, ki vas zanima. Torej so potrebne dodatne informacije.
lp