regres 2012
Moderator: Mirko Zbačnik
regres 2012
Pozdravlejni!
Zanima me, če mi pripada regres, čeprav sem na porodniškem dopustu?
Zanima me, če mi pripada regres, čeprav sem na porodniškem dopustu?
Re: regres 2012
Kaj narediti, če delodajalec tega noče narediti?
Najprej pisno opozorilo (imejte dokaz, da ste mu ga vročili - pošljite priporočeno s povratnico). V primeru likvidnostnih težav lahko podjetje izplačilo regresa prestavi na 1.10.
Mincek
mincek napisal/-a:Najprej pisno opozorilo (imejte dokaz, da ste mu ga vročili - pošljite priporočeno s povratnico). V primeru likvidnostnih težav lahko podjetje izplačilo regresa prestavi na 1.10.
Spoštovani,
zanima me v katerem zakonu je to zapisano da se prestavi na 01.10.?
Vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč,
Lep pozdrav.
Zakon o delovnih razmerjih, člen o regresu.
Pozdravljeni.
131. člen Zakona o delovnih razmerjih opredeljuje pravico do regresa:
Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
131. člen Zakona o delovnih razmerjih opredeljuje pravico do regresa:
Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
Kako pa delavec ugotovi trenutno likividnost svojega delodajalca?
zdravo,
regres je opredeljen v zakonu o delovnih razmerjih. Pripada vsakemu zaposlenemu, ki je v rednem delovnem razmerju, pridobi pa to pravico po neprekinjenih 6-ih mesecih delovnega razmerja v letu. V kolikor je v DR in je na porodniškem dopustu, potem pripada tudi pravica do regresa in hkrati koriščenje dopusta (ki pa zavisi kdaj nastopi porodniško in kdaj se v naslednjem letu vrne na delo)..
LP, Lejla
regres je opredeljen v zakonu o delovnih razmerjih. Pripada vsakemu zaposlenemu, ki je v rednem delovnem razmerju, pridobi pa to pravico po neprekinjenih 6-ih mesecih delovnega razmerja v letu. V kolikor je v DR in je na porodniškem dopustu, potem pripada tudi pravica do regresa in hkrati koriščenje dopusta (ki pa zavisi kdaj nastopi porodniško in kdaj se v naslednjem letu vrne na delo)..
LP, Lejla
Delodajalec mi do danes še ni nakazal regresa 2012. Kaj naj naredim? Bila sem na porodniškem, sedaj pa sem zaposlena pri drugem delodajalcu! Ali pravica do regresa 2012 propade z novim letom?
Zdravo,
pravica do regresa naj bi zapadla po 5 letih, tako da v kolikor ste bili v delovnem razmerju v letu 2012 in v kolikor vam do konca leta bivši delodajalec ne izplača (predvidevam da sorazmernega dela) regresa, ga lahko z dopisom pozovete k izplačilu le-tega oz. pozovete k poravnanju obveznosti.
Lp, Lejla
pravica do regresa naj bi zapadla po 5 letih, tako da v kolikor ste bili v delovnem razmerju v letu 2012 in v kolikor vam do konca leta bivši delodajalec ne izplača (predvidevam da sorazmernega dela) regresa, ga lahko z dopisom pozovete k izplačilu le-tega oz. pozovete k poravnanju obveznosti.
Lp, Lejla
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zastaralni rok je pet let, kot navajate. V tem času morate sprožiti postopek za izterjavo. Absolutni zastaalni rok pa je deset let. Pogoj je, da ste v zastaralnem roku (pet let) sprožili postopek. Če ta ni končan v absolutnem roku, ugasne tudi pravica do izterjave.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko