Neplačani računi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
17pikapoka
Nov član
Nov član

Neplačani računi

Odgovor Napisal/-a 17pikapoka »

Živjo,

s 1. 8. sem zaprla s.p. (normirani stroški), vendar je nekaj obveznosti ostalo neporavnanih. Mi naročniki, s katerimi bom v prihodnosti sodelovanje nadaljevala na avtorsko pogodbo, račune še vedno lahko plačajo na s.p. račun ali morajo nujno to storiti na osebni račun? (neto znesek bi bil nespremenjen, šlo bi samo za odvajanje davka)
Kako pa je pravno s temi neplačanimi računi po zaprtju s.p.-ja - v primeru, da mi denarja, ki mi ga dolgujejo, ne izplačajo v ustno dogovorjenem roku?

Hvala za odgovor & lep dan,

Polona
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Neplačani računi

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Računi, ki še niso bili plačani, vam bo podjetje po zaprtju nakazalo lahko na vaš osebni račun. Vaša terjatev z zaprtjem ne preneha, tako, kot ne njihova obveznost. Če ne bo možno nakazati na račun s.o., ker bo verjetno tudi kmalu zaprt, to storijo na vaš osebni račun..

Vse odprte obveznosti ali teruatve 0re8deu9 8z sl0l direktno na vas, ko fizično osebo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
17pikapoka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a 17pikapoka »

Hvala lepa za odgovor!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Se ne strinjam s stališčem. Zakaj?

S.p.- ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov predloži izplačniku odločbo davčnega organa. Odločba velja za poslovno leto, vendar le če zavezanec opravlja dejavnost. Ko zapre s.p. odločba preneha veljati. Zato dolžniki niso plačnika davka, saj ne morejo več na obrazec REK-2 vpisati vrsto dohodka: dohodek iz opravljanja dejavnosti/normirani stroški = s.p.- je zaprt. In prav tako terjatve, ki niso plačane ne preidejo na fizično osebo, ker od teh "terjatev" še ni bil plačan davek iz dejavnosti. Pri upoštevanju normiranih odhodkov se v obdavčljiv dohodek namreč všteva le plačan dohodek, za razliko od s.p.-ja, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov/prihodkov in s tem od fakturiranih zneskov in od teh plača davek iz dejavnosti.

V takšnem primeru mora dolžnik poravnati svoje obveznosti na drugačen način: bodisi kot avtorsko pogodbo, če je narava dela takšna, da se storitev lahko opredeli kot avtorsko delo ali pa kot podjemna pogodba.....

lp
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

to so tisti malo bolj kompleksni primeri...
Jaz sem imela primer, ko je normiranka prešla na navaden s.p. (po dejanskih stroških) in je ravno tako ostal en račun neporavnan
za nazaj. Na DURS-u so takrat dejali, da ni noben problem, da ne bi podjetje moglo oddati obračuna po normiranih, ker se bo obdobje
obračuna nanašalo na obdobje, ko je bila normiranka, datum izplačila pa bo v tekočem obdobju. Takrat (cca 3-4 leta nazaj) so bila
taka navodila, kako je sedaj pa ne vem. Mogoče najbolje poklicati na DURS in preveriti, če je še vedno enako, ali je potrebno morda
kakšna druga vrsta izplačila, kot je napisal-a slovan.
Odgovori