LIKVIDACIJA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

LIKVIDACIJA

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

A mi zna kdo na preprost način pojasnit, zakaj se uvede likvidacija družbe in ne prisilna poravnava ali stečaj?
Prvič se namreč srečujem z družbo / kupcem, ki že dlje časa ni plačeval, danes pa sem ugotovila, da je v postopku likvidacije - torej bo družba ukinjena. Če prav razumem tudi v tem primeru prijavimo terjatve do te družbe na sodišču (kot pri stečaju)? Sem iskala na internetu, pa ne najdem, od kdaj naprej je družba v postopku likvidacije.
V zakonu o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji piše v 183.členu, da sicer lahko uveljavljamo s tožbo poplačilo terjatev iz likvidacijske mase še eno leto po zaključku likv. postopka, ampak znesek je 115.000 sit in res ne vem, če je smiselno iti v tožbo, ker v celoti gotovo ni poplačan (podobno kot pri stečaju kot dobiš nič ali skoraj nič).
LP :)
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ne morem na kratko odgovorit razlike, vendar na tej povezavi boš pod tč. 10, 11 in 12 na kratko našla obrazloženo o stečaju, likvidaciji in prisilni poravnavi

http://www.mojdenar.com/alea/dokumenti/ ... d=42#kaz12

Sodišče s sklepom odloči, kdaj se je začel postopek likvidacije družbe in cca kakšen teden po tem, je objavljeno v Uradnem listu. Po objavi imaš 30. dni (vsaj mislim,da je likvidacija 30, stečaj 60) čas, da prijaviš terjatev.

Šimel pa boš našla tukaj, samo prilagodi (stečaj - likvidacija)

http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#31275

Upam, da sem vsaj malo pomagala. LP
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Aha sodna taksa za prijavo likvidacije je drugačna od takrat, ko smo se pogovarjal o stečaju na tem forumu, katero povezavo sem vam prej navedla, vendar boste to našli v sami objavi likvidacije v uradnem listu
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala, Tisdno. Pomoč je prav izčpna. Če prav razumem, je razlika v tem, da se pri likvidaciji zapre podjetje, to pa naj bi imelo dovolj denarja, da poplača vse svoje terjatve (in upnike). Ker v rezlagi piše: 'Če družba nima dovolj sredstev za poplačilo vseh upnikov, se likvidacijski postopek ustavi in nadaljuje kot stečajni postopek.'
Časa za prijavo imamo na srečo še dovolj. Objava je bila v UL 24.3., rok za prijavo pa je 60 dni.
LP :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Re: LIKVIDACIJA

Po 6-ih letih imam spet opravka z likvidacijo, pa bi samo vprašala ali je še vedno potrebno priložiti po 2 izvoda vsakega dokumenta k prijavi v likvidacijo ali zadošča 1 izvod?
Lp
Odgovori