Skrajšani delovni čas zaradi starševstva sem koristila dvakrat in sicer prvič dve leti in drugič eno leto. Obakrat sem delala 6 ur. Plačo sem dobila za dejansko opravljeno delo, prispevke do polne delovne obveznosti pa je v v skladu z zakonom plačala Republika Slovenija. Delodajalec mi je obračunaval delovno dobo oz. dodatek za delovno dobo 0,5 % za eno leto tudi za čas, ko sem delala 6 ur. Naj povem še, da sem delala v velikem podjetju z nekaj tisoč zaposlenimi in da nas je to ugodnost skrajšanega delovnika izkoristilo velik delež mladih mamic.
Problem se je pojavil, ko sem zamenjala službo. Novi delodajalec namreč trdi, da nisem upravičena do dodatka za delovno dobo za teh manjakjočih 9 mesecev kolikor sem v treh letih delala manj. Sama nisem nikoli podvomila v pravilnost izračuna prejšnjega delodajalca, zato prosim še za vaše mnenje: kdo ima prav?
Zakon namreč pravi, da se kot polni delovni čas šteje tudi čas, ki ga prebije v obveznem zavarovanju s krajšim delovnim časom od polnega zavarovanec zaradi nege svojega otroka starega do treh let, v skladu s predpisi, ki urejajo pravice v zvezi s starševstvom.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Skrajšani delovni čas zaradi starševstva
Moderator: Mirko Zbačnik
-
natasa2012
- Novinec

Re: Skrajšani delovni čas zaradi starševstva
Glede na to, da vam je tekla "polna" delovna doba, mislim, da se vaš novi delodajalec moti. Delali ste res krajši delovni čas, a dobili plačane prispevke za polni delovni čas. Delodajalcu lahko dostavite izpisek od ZPIZ-a za zadnja leta, za prej pa delovno knjižico.
Moram pa reči, da znajo naši zakonodajalci zakomplicirati še tako preproste stvari - ali so napisane tako, da nihče nič ne razume, pa je potrebnih tisoč uradnih tolmačenj, ali pa so napisana tako skopo, da manjkajo najbolj osnovne informacije. Tudi sama sem koristila možnost krajšega delovnika za otroka, pa naletela na kopico dilem.
Moram pa reči, da znajo naši zakonodajalci zakomplicirati še tako preproste stvari - ali so napisane tako, da nihče nič ne razume, pa je potrebnih tisoč uradnih tolmačenj, ali pa so napisana tako skopo, da manjkajo najbolj osnovne informacije. Tudi sama sem koristila možnost krajšega delovnika za otroka, pa naletela na kopico dilem.
Mincek
Ali mogoče veste od katere osnove obračunava prispevke CSD, ko vplačuje prispevke zaradi starševstva za 4 ure?
Lepo prosim za odgovor in hvala že vnaprej,
Lepo prosim za odgovor in hvala že vnaprej,
Od minimalne plače - seveda sorazmerno za čas 4 ur na dan.
Hvala meurs za odgovor.