s.p. z lastniškim deležem v d.o.o. in kot direktor v d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
petja2003
Nov član
Nov član

s.p. z lastniškim deležem v d.o.o. in kot direktor v d.o.o.

Odgovor Napisal/-a petja2003 »

Zanima me sledeče:
Imam svoj s.p., kjer sem tudi zaposlena. Sedaj pa imam možnost prevzema 50% delaeža v d.o.o. in postati direktor, vendar zaposlitev ostane na s.p.. Zanima me ali je ta način sploh možen, da ostanem zavarovana preko s.p. in odvajam prispevke od minimalne plače in hkrati sem 50% lastnik družbe kjer sem direktor? Ali je možno da delalm kot direktor preko pogodbe o delu in imam lastniški delež?
Hvala in lp
barbara
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: s.p. z lastniškim deležem v d.o.o. in kot direktor v d.o

Odgovor Napisal/-a slovan »

Delež/lastništvo v d.o.o. lahko imate kot fizična oseba, ne kot s.p. Samo lastništvo ne vpliva na obliko obveznega zavarovanja.
Obvezno zavarovanje je še vedno kot fizična oseba, ki opravlja dejavnost (s.p.), poslovodno funkcijo (direktor) pa opravljate preko poslovodne pogodbe. Ker ste obvezno zavarovani na podlagi opravljanja dejavnosti za opravljanje te funkcije ni potrebnega zavarovanja. Pri obveznem zavarovanju namreč velja pravilo, da se zavarujete po tisti podlagi, ki je v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju "prej" (delovno razmerje, samozaposleni, lastniki družb, ki opravljajo poslovodno funkcijo in niso zavarovani na drugi podlagi). Ob izplačilih po pogodbi (ta pogodba ni podjemna pogodba-več si preberite na forumu) se plačujejo le pavšalni prispevki.

lp
petja2003
Nov član
Nov član

hvala,
kolikor to sedaj razumem, sem lahko direktor-po pogodbi o poslovodenju, vendar me zanima če lahko iz s.p. izstavim račun na d.o.o. za opravljanje direktorskih del?
Na s.p. pa ostanem zavarovana po šifri 005 ( SAMOSTOJNI PODJETNIKI POSAMEZNIKI, KI NA OBMOČJU RS SAMOSTOJNO OPRAVLJAJO PRIDOBITNO ALI GOSPODARSKO DEJAVNOST) ali moram iti na 040 ( DRUŽBENIKI ZASEBNIH DRUŽB IN ZAVODOV V RS, KI SO POSLOVODNE OSEBE) in si lahko obračunavam zavarovalno osnovo še naprej od minimalne plače?

hvala in lp
rupert
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a rupert »

[quote="petja2003"]hvala,
kolikor to sedaj razumem, sem lahko direktor-po pogodbi o poslovodenju, vendar me zanima če lahko iz s.p. izstavim račun na d.o.o. za opravljanje direktorskih del?

Domnevam, da ne - direktor ste kot navadna fizična oseba. (Tudi ne vidim kakšne prednosti v takem načinu? )

Na s.p. pa ostanem zavarovana po šifri 005 ( SAMOSTOJNI PODJETNIKI POSAMEZNIKI, KI NA OBMOČJU RS SAMOSTOJNO OPRAVLJAJO PRIDOBITNO ALI GOSPODARSKO DEJAVNOST) in si lahko obračunavam zavarovalno osnovo še naprej od minimalne plače (če je dohodek sp dovolj nizek)? -- Da, kot je že pojasnila ga. Slovan.
petja2003
Nov član
Nov član

potem takem s.p. nima nobene povezave z lastniško in direktorsko funkcijo v d.o.o., sta to dve čisto ločeni zadevi?

lpb
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

petja2003 napisal/-a:potem takem s.p. nima nobene povezave z lastniško in direktorsko funkcijo v d.o.o., sta to dve čisto ločeni zadevi?
Če je lastnik v d.o.o. lahko le fizična oseba (ne s.p.!!!!), potem je prav tako (v skladu z zakonom o gospodarskih družbah) lahko poslovodja v tej družbi le fizična oseba (NE S.p.). Dohodek, ki ga boste dosegli kot poslovodna oseba, se bo všteval v letno dohodnino fizične osebe: dohodek iz dejavnosti + dohodek iz vodenja poslovnega subjekta.

In, ja to sta dve čisto ločeni zadevi.

lp
Odgovori