Pozdravljeni! Ker sem študent računovodstva in se mi je malo zataknilo glede določenih zadev v okviru DDV bi prosil za malo pomoči. Namreč prosil bi če mi lahko nekdo razloži sledečo zadevo:
- če podjetje ni davčni zavezanec, a prejme prejeti račun od davčnega zavezanca. Tukaj nwm če si ravno prav razlagam, da ko si podjetje poknjiži prejeti račun kaj naredi s tem DDV? Ali gre to v DDV knjigo, čeprav ni davčni zavezanec? oziroma kako je s tem?
- če je podjetje davčni zavezanec poknjiži prejte in izdane račune s tem da DDV gre v knjigo DDV, poleg tega kjer je pa oproščeno DDV se pa samo evidentira v DDV knjigi in označi kot oproščeno.
Najlepša hvala za pomoč, lp
DDV - POMOČ
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV - POMOČ
Če podjetje ni davčni zavezanec, DDV knjig ne vodi. DDV na prejetem računu se šteje v nwm.
Lep pozdrav

Torej če prav razumem tisti DDV na prejetem računu, oseba ki ni davčni zavezanec plača, ni pa prikazan nikjer?? Hvala za pomoč
Da, če podjetje ni davčni zavezanec ga DDV ne tangira. Ga ne obračunava pri izdanih računih, niti ga ne upošteva pri prejetih računih, zanj je celoten znesek strošek. Npr. znesek telefonskega računa je 50€+10€ddv=60€. To se knjiži 41... (60€)/22... (60€).
Lep pozdrav

Najlepša hvala za pomoč, zelo dobro razloženo, lp