prevoz na delo - zakonske omejitve?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amadeus
Začetnik
Začetnik

prevoz na delo - zakonske omejitve?

Odgovor Napisal/-a amadeus »

Pozdravljeni,

zanima me naslednje: ali kdo ve oziroma ali je kdo je zasledil, če je kakšna omejitev glede prevoza na delo (zanima me tako javni kot zasebni sektor), in sicer primer: če pride delavec na delo za 3 ure ali mu ravno tako pripada prevoz na delo? Ali lahko to zakonsko omejiš npr. v internih aktih ali kako je uradno?

Hvala za pomoč.

lp
rupert
Računovodja
Računovodja

Re: prevoz na delo - zakonske omejitve?

Odgovor Napisal/-a rupert »

Če pride na delo, je imel stroške in ste mu jih dolžni povrniti.

(Primerjava z malico: tam je predpisano, da moraš zanjo delati vsaj štiri ure - očitno ob predpostavki, da lasten zajtrk "drži vrečo pokonci" toliko časa.)

Še to: po osnovni in verjetno večinski metodi plačevanja se povrnejo stroški v višini mesečne vozovnice, ki je NE SMETE zmanjševati niti za posamezne dneve odsotnosti.

lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

okoli mesečnih vozovnic in poračunavanj le te v času odsotnosti je nešteto mnenj; večina podjetij sorazmerno zmanjša izplačilo vozovnice za čas bolnišk, dopustov ipd .... češ, če je nekdo vsak mesec po en teden na bolniški dobi bistveno več izplačila kot nekdo drug, ki hodi na delo - češ, da je to nestimulativno; finančno je pa tako, da če kupiš vozovnico za cel mesec je strošek enkraten in ga ni moč deliti ...

zato me zanima kje zakonsko to piše ??
rupert
Računovodja
Računovodja

vesnak napisal/-a: finančno je pa tako, da če kupiš vozovnico za cel mesec je strošek enkraten in ga ni moč deliti ...

zato me zanima kje zakonsko to piše ??
Izrecno nikjer - je pa logično, da enkratnega mesečnega stroška ne moreš (in ne smeš) deliti po dnevih.

Tudi davkarji ne bodo od mesečne naročnine za telefon v stroške priznali samo ustrezen delež, ki odpade na delovne dni (recimo 21/31)
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Ja, tudi mi ga zmanjšamo za čas dopusta (letnega) in za čas daljše bolniške. Redki so tisti, ki dejansko kupijo mesečno vozovnico in menim, da v primeru ko je nekdo pol meseca na dopusti je niti ne bi kupil (tudi če se vozi v službo z avtobusom).

Menim, da lahko to urejamo z internimi akti.... To pride ponavadi samo enkrat na leto zaradi dopusta in se do sedaj še nobeden ni pritoževal.....
rupert
Računovodja
Računovodja

[quote="meurs"]"Ja, tudi mi ga zmanjšamo za čas dopusta (letnega) in za čas daljše bolniške."Tudi v tem primeru nimate prav - če je dopust ali daljša bolniška (operacija!) znan vnaprej, lahko kvečjemu obračunate po dnevih dnevne!!! vozovnice (če znese manj kot mesečna), nikakor pa ne smete deliti mesečne.

"Redki so tisti, ki dejansko kupijo mesečno vozovnico in menim, da v primeru ko je nekdo pol meseca na dopusti je niti ne bi kupil (tudi če se vozi v službo z avtobusom)"
To sploh ni bistveno - gre za pravico in mesečno je treba kupiti vnaprej in edino če je daljša odsotnost znana vnaprej, se tako zaposleni kot tudi delodajalec temu prilagodita s kupovanjem (oziroma obračunom) dnevnh vozovnic. lp
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo,
tudi mi plačujemo prevoz glede na dneve prisotnosti. Celotni mesečni prevoz razčlenimo na prisotne dneve. V času daljših dopustov je večinoma tako kot pravi meurs. Za bolniško odsotnost pa se mora vedet vnaprej (oz. redko, pregledi, operacije...), vendar takrat dejansko zaposleni ne uporablja prevoza za na delo!

Pozdrav,
Lejla
rupert
Računovodja
Računovodja

lejla22 napisal/-a:Zdravo,
tudi mi plačujemo prevoz glede na dneve prisotnosti. Celotni mesečni prevoz razčlenimo na prisotne dneve.Lejla
Poskušajte doumeti, da delate zaposlenim krivico.
Mesečna je enkraten, nedeljiv strošek, ki po definiciji lahko nastane samo z možnostjo nakupa vnaprej in ga po nobeni logiki ne smete razsekati po dnevih .

(morda se najde celo kakšen, ki jo razdeli celo na koledarske in ne samo delovne dneve - češ zakaj bi ti plačevali še za vikende, kos se lahko z mesečno voziš za lastno zabavo!!).
lejla22 napisal/-a:Za bolniško odsotnost pa se mora vedet vnaprej (oz. redko, pregledi, operacije...), vendar takrat dejansko zaposleni ne uporablja prevoza za na delo!
lejla22 napisal/-a:
Še enkrat - edino če je daljša odsotnost (dopust, bolniška) znana vnaprej, se tako zaposleni kot tudi delodajalec temu lahko prilagodita s kupovanjem (oziroma obračunom) dnevnh vozovnic - v primeru, da je tak način cenejši od mesečne (odvisno od št. dni odsotnosti, kdaj pride v poštev).

Lep pozdrav in ne prinašajte več zaposlenih "okrog"!
grigri
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a grigri »

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam eno vprašanje glede prevoza na delo. Delavec živi kjer ni javnega prevoza. Do prvega javnega prevoza ima 8 km. Kako naj mu obračunamo prevoz? Do zadnje avtobusne postaje mesečna karta + 8km x 0,18 EUR ? Je tako vredu? 8 km ima namreč od zadnje avtobusne postaje pa do kraja bivanja. Se z zneskom 0,18 Eur obračunajo kilometri v eno smer (8km) ali v obe smeri (16km), kar pomeni za pot na delo in nazaj? Delavcem običajno povrnemo mesečno avrobusno karto.

Prosim poznavalce za pomoč!

Hvala!
rupert
Računovodja
Računovodja

Seveda 16km (saj je tudi mesečna za v obe smeri!).
lp
Odgovori