Imamo novo stranko in mi je sedaj prinesla račune od nakupa v UE, vendar so računi brez DDV. Ta s.p. pa ni DDV-zavezanec.
Kaj naj storim? Po vseh pravilih bi moral narediti samoobdavčitev.
Hvala in prav lep vikend vsem
nakup v EU brez DDV vendar ni DDV zavezanec
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: nakup v EU brez DDV vendar ni DDV zavezanec
"Po vseh pravilih bi moral narediti samoobdavčitev."
Nezavezanec ne more narediti samoobdavčitve.
Po mojem mu ni treba nič narediti - mapaka je dobaviteljeva. lp
Nezavezanec ne more narediti samoobdavčitve.
Po mojem mu ni treba nič narediti - mapaka je dobaviteljeva. lp
Re: nakup v EU brez DDV vendar ni DDV zavezanec
Tudi sam sem takega mnenja, dobavitelj lahko kadar koli preveri veljavnost VAT številke preko interneta in zato dobi potrdilo. Sam tudi svetujem našim prodajalcem naj ne prodajajo brez DDV-ja ob plačilu z gotovino, je pa enostavno zakaj, nekdo si npr. da narediti vizitko ene Austrijske firme in na njo napiše njihovo VAT številko, ki je pravilna, naš zavezanec to preveri in ja VAT št. je OK, tip plača z gotovino, pa sploh nima nobene povezave z firmo, za katero si je naredil goljufivo vizitko.
No ker samoobdavčitve ne bo, bo kontrola prišla, do prodajalca in na koncu bo ta plačal dodaten davek na svojo neumnost. Torej taka prodaja po predračunu + avans iz te tuje firme (ne kar iz neke) ali pa ob veliki previdnosti vsaj še žig in kopija dokumentov kupca ........
Sami sicer nimamo maloprodaje samo v obratni smeri, kot gre tu , gre očitno celo brez zavajanja, ker so tuji trgovci sila neizkušeni vsaj nekateri.
Probajte kaj takega pri Ikei narediti .... ne bo šlo, na firmo samo po predračunu, brez davka......
Sami sicer nimamo maloprodaje samo v obratni smeri, kot gre tu , gre očitno celo brez zavajanja, ker so tuji trgovci sila neizkušeni vsaj nekateri.
Probajte kaj takega pri Ikei narediti .... ne bo šlo, na firmo samo po predračunu, brez davka......