Pozdravljeni!
Imam naslednji primer in iščem ustrezno rešitev, kako poštimati, da bi bilo za našo državo Ok.
V septembru smo kupili rabljene stroje (osnovna sredstva) od Italijana, ki zapira obrt. Ta Italijan v Italiji dobavlja izdelke kupcem z Italijanskim DDV-jem. Meni je na predračunu naredil znesek strojev brez DDV-ja in napisal ustrezno klavzulo. Mi smo to tudi plačali in stroje pripeljali v SLO.
Problem nastane pri pregledu ID št. italijana, ker mi napiše, da ne obstaja. Preverim in ugotovim, da nima ID številke, da bi lahko napisal račun brez Italijanskega DDV-ja.
Ali bi lahko rešitev bila taka: Italijan mi napiše račun z Italijanskim DDV-jem, jaz pa račun ne upoštevam v knjigi DDV, ker to ni predmet SLO DDV-ja in upoštevam vrednost z Italijanskim DDV-jem kot našo nabavno vrednost strojev?
Ali ima kdo kakšno drugačno idejo, nasvet, da bi stvar bila prav papirno speljana. Da zaprosi za ID ne pride v poštev, saj za nazaj je ne bo dobil in tudi nima neke volje to izpeljat, ker zapira obrt zaradi upokojitve.
Hvala že v naprej za vašo pomoč.
Prejeti račun od Italijana
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Prejeti račun od Italijana
Če Italijan nima veljavne ID št. ne sme na izdanih računih prikazovati DDV-ja, tudi v Italiji ne. Vam mora izdati račun brez DDV. Vi si vstopnega DDV ne morete obračunati. Za preverjanje ID številk je na voljo povezava: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Re: Prejeti račun od Italijana
Pozdravljeni,
Moram vam sporočiti, da sem tudi na DURS dobila informacijo, da italijani, pa tudi nemci itd. imajo možnost, da so samo znotraj okvirjev njihove države davčni zavezanci za DDV in delajo račune z njihovim DDV-jem, ne morejo pa poslovati s tujino EU brez, da bi imeli veljaven ID za tujino. To se mi je že zgodilo, ko sem enemu takemu jaz izdala račun in sem potem jaz morala izdati račun z našim DDV-jem in je bilo vse ok. Smo imeli tudi davčno kontrolo in je bilo ok.
Sedaj pa imam nasprotni primer in ne vem kaj narediti.
Če mi lahko tu gor vsaj kdo da kontakt, na koga bi se lahko obrnila, da bi mi pomagal( seveda proti plačilu).
LP
Moram vam sporočiti, da sem tudi na DURS dobila informacijo, da italijani, pa tudi nemci itd. imajo možnost, da so samo znotraj okvirjev njihove države davčni zavezanci za DDV in delajo račune z njihovim DDV-jem, ne morejo pa poslovati s tujino EU brez, da bi imeli veljaven ID za tujino. To se mi je že zgodilo, ko sem enemu takemu jaz izdala račun in sem potem jaz morala izdati račun z našim DDV-jem in je bilo vse ok. Smo imeli tudi davčno kontrolo in je bilo ok.
Sedaj pa imam nasprotni primer in ne vem kaj narediti.
Če mi lahko tu gor vsaj kdo da kontakt, na koga bi se lahko obrnila, da bi mi pomagal( seveda proti plačilu).
LP