Nikjer nisem zasledil odgovora na moje vprašanje pa zato vprašam še tu..... Zanima me namreč področje EU spletne prodaje in kako moramo postopati pri obračunavanju DDV-ja. Za lažje predstavo pa bom opisal en primer.
Naše podjetje ima sedež v Sloveniji in bo tudi tukaj registriralo spletno trgovino. Ta trgovina bo nekoliko drugačna od klasične spletne trgovine in bo v bistvu samo posrednik med končnimi kupci in drugimi spletnimi trgovci iz celotne EU. Na primer, kupec iz Nemčije bo na naši spletni strani s kreditno kartico kupil izdelek, ki ga bo preko naše strani oglaševal trgovec iz Avstrije. Naša spletna stran bo izdelek zaračunala direktno kupcu iz Nemčije, dostava pa bo izvršena iz Avstrije. Trgovec bi v tem primeru naši spletni strani poslal račun, zmanjšan za dogovorjeno provizijo oglaševanja na naši spletni strani. Drži?
Mi bomo kupcu zaračunali slovenski DDV, dokler ne presežemo limita za prodajo v določeno EU članico (v tem primeru Nemčija, 100.000€). Ko bo ta limit presežen, bomo primorani registrirati davčno številko v Nemčiji in kupcem iz te države zaračunavati DDV po lokalni stopnji. Ali te moje trditve držijo?
Prav tako me zanima ali mora potem trgovec iz Avstrije nam na računu obračunati DDV? Napisal sem, da bo znesek na računu manjši kot ga je naša spletna stran zaračunala končnemu kupci iz Nemčije zaradi provizije. Ali bi mi v tem primeru morali trgovcu iz Avstrije izstaviti storitveno fakturo? Če ja, kakšen DDV se obračuna (če se)?
Nekje sem namreč zasledil, v je v bistvu naša stran smo posrednik oglasnega prostora in da zato prodajalec iz Avstrije nam ne izda fakture, ampak mu mi samo nakažemo znesek zmanjšan za provizijo:
"Po določbah ZDDV-1 spletnemu ponudniku ni treba izdati računa, saj ne opravi dobave blaga oziroma storitve, temveč deluje kot posrednik. Račun izda izvajalec gostinske storitve, ko storitev opravi. V opisanem primeru je bon namenjen nakupu določenega blaga, zato nastane obveznost obračuna DDV ob prejemu plačila za vrednostni bon. Izvajalec gostinske storitve mora tako ob prejemu plačila za bon obračunati DDV. Kot je že navedeno je obveznost izdaje računa za prejeto predplačilo za gostinsko storitev odvisna od tega, kdo je prejemnik storitve." Vir: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... po_zddv_1/
Pomoč dobrodošla...
ddv in spletna trgovina v EU
Moderator: Mirko Zbačnik
Odgovori
1 prispevek
• Stran 1 od 1
Vrni se na “Gospodarske družbe”
Pojdi na
- Ne prezrite!
- ↳ Obvestila
- Klepet med obiskovalci portala
- ↳ Plače, honorarji, pogodbe o delu, delovna razmerja, dohodnina
- ↳ Zasebniki
- ↳ Gospodarske družbe
- ↳ Društva
- ↳ Davki: ddv, davek od dobička, dohodnina
- ↳ Zasebniki
- ↳ Gospodarske družbe
- ↳ Društva
- ↳ Knjiženje, računovodski standardi, zaključni račun
- ↳ Gospodarske družbe
- ↳ Zasebniki
- ↳ Društva
- ↳ Enostavno knjigovodstvo
- ↳ Kmetijska dejavnost
- ↳ Javni sektor
- ↳ Plače, honorarji, pogodbe o delu, delovna razmerja, dohodnina
- ↳ Davki: ddv, davek od dobička, dohodnina
- ↳ Knjiženje, računovodski standardi, zaključni račun
- ↳ Pokojninska reforma, Zakon o urejanju trga dela, ZPIZ-2 ...
- ↳ Razno
- ↳ Forumska igrica
- ↳ Euro in dvojno označevanje cen
- ↳ Davčne novosti v letu 2013
- Izobraževanje
- ↳ Študentski kotiček
- ↳ Čvek
- ↳ Izobraževanja, seminarji ...
- Zaposlovanje
- ↳ Zaposlitve
- ↳ Zaposlitev nudim
- ↳ Praksa