dodatna splošna olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ksenija94
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

dodatna splošna olajšava

Odgovor Napisal/-a ksenija94 »

Zanima me nekaj:

Ali vsi pri plačah upoštevate dodatne splošne olajšave?
Oziroma če jo ne upoštevaš ali so morda kakšne sankcije?

lep pozdrav vsem.
luca13
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: dodatna splošna olajšava

Odgovor Napisal/-a luca13 »

Zaposlenemu dajte v podpis,da je ne boste upoštevali, da ne bo konec leta plačeval dohodnine..

LP
neja5
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a neja5 »

Glede splošne dodatne oljšave me zanime sledeče: x delavcu z min.plačo mu pri že celo leto upoštevamo to dodatno splošno olajšavo. Kako pa je med letom? Moramo potem celo leto upoštevati to olajšavo? recimo da se omenjenemu zviša plača? Potemtakem bi moral konec leta doplačati to razliko v dohodnini, z naslednjim letom bi pa potem uredili,da se mu ne bi upoštevala ta olajšava? Lepo vas proosim za pomoč,sem zelo nova na tem področju,in mi ne stvai niso čisto jasne kako potekajo. Hvala.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če se delavcu med letom zviša plača in glede na novo višino ni več upravičen do dodatne splošne oljašave, mu pač pri obračunu ne upoštevate več. Objavljena lestvica dohodnine je tudi na mesečnem nivoju in ko znesek preseže predpisano višino, se upošteva le splošna olajšava.
Zaposlen pa se tudi sam odloči ali mu med letom upoštevate dodatno olajšavo ali pa ne, zlasti če ima še druge obdavčljive dohodke z dohodnino, za katere vi ne veste.

lp
neja5
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a neja5 »

Razumem, najlepša hvala. Toliko glede splošne dodatne lajšave. Torej ima delavec z min. plačo največjo olajšavo 531,10 eur. Če ne želi tega, ima osnovno 269,04. Kaj pa tisit umes? Na lestvici so namreč tri vrednosti. in srednji razred je od 885,17 do 1024,02 eur, in je mesečna olajšava 359,94 eur. Kako to upoštevam oz . ali program sam obračuna umesne vrednosti? ker v program lahko vnesem le dodatno splošno,sedaj ko sem jo izbrisala, mi je dodalo 269,04. Delavec bi pa dejansko imel plačo v tistem srednjem razredu od 885 do 1024 eur.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če ima delavec bruto plačo med 885,17€ do 1.024,02€ je upravičen do dodatne splošne olajšave 90,90, kar da skupaj 359,94€. Kako to vnašate v program, pa morate vprašati lastnika vašega programa. Običajno so programi izdelani tako, da sami ugotovijo višino dodatne olajšave glede na bruto osnovo. Seveda pa morate vnesti lestvico, ki velja za konkretno leto.

lp
Odgovori