Odpravnina - odpoved iz poslovnih razlogov
Moderator: Mirko Zbačnik
Odpravnina - odpoved iz poslovnih razlogov
Ena delavka bo iz poslovnih razlogov dobila odpoved delovnega razmerja. Pripada ji odpravnina po 109. členu ZDR, kar znese cca. 3.000€.
Ali mi lahko kdo pomaga, kako se ta odpravnina obračuna? Ali se odvedejo akontacija in prispevki kot pri plači? Kakšen obrazec se odda na DURS?
Prvič se srečujem s to situacijo in bi bila zelo hvaležna za kaken nasvet ali izkušnjo.
Hvala in lp
Ali mi lahko kdo pomaga, kako se ta odpravnina obračuna? Ali se odvedejo akontacija in prispevki kot pri plači? Kakšen obrazec se odda na DURS?
Prvič se srečujem s to situacijo in bi bila zelo hvaležna za kaken nasvet ali izkušnjo.
Hvala in lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Odpravnina - odpoved iz poslovnih razlogov
Skladno z Uredbe je znesek do višine 4.063 € neobdavčen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko, hvala za informacijo.
Torej, če prav razumem, se ne oddaja nobenih papirjev, samo izplača se. Imam prav.
Lp
Torej, če prav razumem, se ne oddaja nobenih papirjev, samo izplača se. Imam prav.
Lp
Oseba bo "odpuščena" - prekinitev delovnega razmerja iz poslovnih razlogov in ne gre v pokoj--- Samo v tem primeru velja znesek iz uredbe.Mirko Zbačnik napisal/-a:Skladno z Uredbe je znesek do višine 4.063 € neobdavčen
Če je izračunani znesek v skladu s 109. členom ZDR je ta znesek neobdavčen (brez prispevkov in dohodnine), zato ne predlagate DURS-u nobenih obrazcev.BMT napisal/-a:Ena delavka bo iz poslovnih razlogov dobila odpoved delovnega razmerja. Pripada ji odpravnina po 109. členu ZDR, kar znese cca. 3.000€. Ali mi lahko kdo pomaga, kako se ta odpravnina obračuna? Ali se odvedejo akontacija in prispevki kot pri plači? Kakšen obrazec se odda na DURS?
lp
Hvala za opozorilo.
Saj sem potem prebrala uredbo še enkrat in sem videla, da se nanaša na odhod v pokoj.
Naša zaposlena bo dobila odpoved iz poslovnih razlogov. Po 109. členu ZDR ji pripada 1/4 od povprečja zadnjih treh mesecev za vsako leto delovne dobe pri nas. Saj tu gledam bruto plačo, kajne?
Torej, če prav razumem, samo pripravim dokument, ki ga obe stranki podpišeta (delodajalec in zaposleni) ter opravim nakazilo na njen TRR.
Nikamor nič ne oddajam.
lp
Saj sem potem prebrala uredbo še enkrat in sem videla, da se nanaša na odhod v pokoj.
Naša zaposlena bo dobila odpoved iz poslovnih razlogov. Po 109. členu ZDR ji pripada 1/4 od povprečja zadnjih treh mesecev za vsako leto delovne dobe pri nas. Saj tu gledam bruto plačo, kajne?
Torej, če prav razumem, samo pripravim dokument, ki ga obe stranki podpišeta (delodajalec in zaposleni) ter opravim nakazilo na njen TRR.
Nikamor nič ne oddajam.
lp
Kar se tiče nakazila odpravnine je dovolj izračun in nakazilo. Za vse ostalo pa morate upoštevati ZDR: sklepi, odpovedni rok, pouk za pritožbo itd.....
lp
lp
Slovan, najlepša hvala za pomoč in informacije.
lp
lp
Mene zanima pa, a se pri izračunu let zaposlitve štejejo vsa leta pri delodajalcu ali samo od zadnje pogodbe za nedol. čas?
imam primer: isti delodajalec
3 leta 1letna pogodba za 20ur tedensko
12 let nedoločen za 40ur tedensko
imam primer: isti delodajalec
3 leta 1letna pogodba za 20ur tedensko
12 let nedoločen za 40ur tedensko