Prosim za pomoč, s tem se srečujem prvič.
Nosilec s.p. (ki nima plače in obračunava minimalne prispevke) si mora obračunat stalež za nego otroka (šifra 06) in en dan spremstva (šifra 09).
1. Glede obračunov prispevkov, če se ne motim, se na e-davke odda obrazec, kot prejšnje mesece ko ni bilo nege? Ali je mogoče treba stalež za nego otroka vpisat pod vrstico 130 (Zadržanost od dela v breme zavezanca) ?
2. Zanima me tudi, kateri obračun in katere podatke, ter za katero obdobje je treba predložit na ZZZS ? Nosilec s.p. je bil namreč v lanskem letu nekaj mesecev zaposlen pri delodajalcu ki je šel v stečaj, nekaj mesecev pa prejemal nadomestilo od zavoda za zaposlovanje.
3. Na ZZZS sicer najdem neka navodila, ampak so pretežno za obračun refundacije za delavce ki so zaposleni. Tam imajo tudi xls datoteke za pripravo obračuna. Ena je za dejanski obračun in ena za fiksni. Ali pridejo ti obračuni v poštev tudi za nosilce s.p. in če, kateri ?
4. Zanima me tudi, katero osnovo in iz katerega obdobja moram vzet za obračun, ker podatkov od lanskega delodajalca ne morem več dobit zaradi stečaja ? Lahko vzamem letošnje podatke ?
Če ima kdo, ki se na to spozna minuto časa, da mi te postopke malo opiše, bom zelo hvaležna.
Hvala v naprej,
Zoja
Popravek: glede točke 1 sem že ugotovila kako. Sem se motila.
Nosilec s.p. – stalež za nego otroka
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Nosilec s.p. – stalež za nego otroka
Bolniški list za 06 in 09 se pošlje na durs referentu. Za te dneve se ne plača prispevkov, ampak durs obračuna. Obrnite se na svojega referenta za dodatne podatke....
Hvala meurs.
Ne obračuna DURS, pač pa izpolni podatke o osnovi za prispevke za preteklo leto in pošlje obrazec na ZZZS, ki izplača nadomestilo, zato svetujem, da kontaktirate referenta, da bo zadeva hitreje stekla, ker ZZZS izplača nadomestilo šele tri tedne po prvi sredi potem ko je prejel zahtevek. Za primer: če prejme zahtevek danes 09.11., bo nadomestilo izplačano šele po 05.12. - mislim, da izplačujejo v četrtek.