Priznane razlike cene od kupca EU (pošlje dobropis)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kiki1234
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Priznane razlike cene od kupca EU (pošlje dobropis)

Odgovor Napisal/-a kiki1234 »

Pozdravljeni,
kako bi ravnali v sledečem primeru:;? :oops:
govorimo o (dobavitelju) davčnem zavezancu v SLO in davčnem zavezancu AUT (KUPCU)//dobavitelj v mesecih od januarja 2012 do oktobra 2012 izdobavlja blago kupcu v AUT po nekih fiksnih cenah, nakar izstavlja izdane račune in poroča v INTRASTAT , DDV, REKAPITULACIJSKO POROČILO.
Sedaj na podlagi pogajanj kupec > dobavitelju prizna razlike v ceni in mu pošlje dobropis.
Ali je naše ravnanje pravilno???
Dobavitelj v SLO izda na podlagi prejetih dobropisov v svojih evidencah dobropis za posamezno predhodno izdano fakturo in poroča popravke v ddv in rekapitulacijsko poročilo enako popravek za intrastat?
/datum obdobja dobropisa na datum prvotno izdobavljenega blaga in prvotno izdane fakture, datum izdaje dobropisa pa tekoči datum/.

Za takšen postopek smo se odločili ker so nam izstavili za cca. 40 različnih dobavnic priznane razlike v ceni , nakar smo prejeli njihov dobropis.
Vem , da je vprašanje malce zapleteno, vendar, če imate kakšne predloge prosim za info. :oops:

Lep pozdrav
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Priznane razlike cene od kupca EU (pošlje dobropis)

Odgovor Napisal/-a bana »

Moram priznati, da mi vaše vprašanje sploh ni razumljivo, 3x sem prebrala in še vedno nisem prepričana kdo je kupec in kdo dobavitelj in kdo komu izstavi dobropis. Dobropise naj bi namreč izstavljal dobavitelj (to naj bi bili vi, če prav razumem), kupec pa navadno izstavi bremepis, če želi svojega dobavitelja bremeniti za nekaj.

Torej, če prav razmišljam vi izstavljate račune in nato tudi dobropise, po naknadno priznanih popustih. Mislim, da delate prav, vendar ste zadevo zelo zakomplicirali, saj morate popravljati tudi intrastate. Mi imamo podoben primer, le da smo mi kupec in dobimo naknaden popust od našega dobavitelja. Ker ne moremo več popravljati nabavnih cen in s tem obračuna blaga, take dobropise knjižimo kot finančni dobropis oz. storitev in ne popravljamo intrastata, ker bi bilo nemogoče uskladiti vse skupaj za nazaj.
Odgovori