Bolniška in ZZZS

Moderator: Mirko Zbačnik

bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Bolniška in ZZZS

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Zakaj bi pa delodajalec moral nositi vse sranje vseh bolniških ??? Naj bo doma leto ali dve, vendar na svoj ne na delodajalčev račun, če želi naj ji SPIZ to časti ali pa naj zaprosi za socialno pomoč ! Morda bi bilo dobro tudi zakonsko opredeliti koliko krat v življenju ima nekdo lahko take teža ve, ker sam iz prakse vem, da so uslužbenci, kjer tak zakon, kot je sploh ni problem, ker ga ne izkoriščajo, so pa žal tudi delavcii, ki vedo za prav vsako pravico, ki ji pripada in jo lahko kakor koli izkoristi, za svoje dolžnosti se pa sploh ne zmeni, zato se ne čudite, zakaj je toliko zaposlenih za določen čas. Take izkoriščevalce, ki jih hitro pripoznaš je potrebno zaposliti, izključno preko agencij, ali pa naj odprejo s.p. in fakturirajo opravljeno delo .......... pa naj bodo za sebe na bolniški na SVOJ RAČUN, LETA ČE JE ŽELJA ..... :spomezik:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zakonodaja je (vsaj do sedaj) ščitila šibkejši člen, to je delavec in je narejena za poštene ljdui. Večina ljudi, da ne rečem vsak, ne želi biti bolaj in to ni njegova prostorovoljna izbira in z ustavo je prepovedano stigmatiziranje ali drugačna obravnava bolnih. Delodajalec je v godlji, ker tako kot povsod, so "barabe" korak naprej in izkoriščajo zakonodajo. Delodajalci pa nimajo pravice v vpogled zdravstvene kartoteke. Verjeti morajo zdravnikom, za katere menim, da delajo v korist bolnika, komisije zavodov (ZZZS ali SPIZ) so pa z vidika moralnosti vprašlijve. Predhodno sem omenil rek, kadija sudi, Kadija tuži - logično, čeprav včasih ne ravno človeško je, da delujejo v korist zavodov.

Podjetniku, ki zaposluje le enega ali le nekaj delavcev je težko, kajti breme pade izključno na njih še bolj, kot na nekoliko večja podjetja. Niti nimajo resursov, s katerimi bi lahko ukrepali, možne so kontrole zlorabe bolniške. Stimuliranje neboleznin je vprašljivo tako moralno, je celo protizustavno in na daljši rok iz izkušenj potjetji, kjer sem bil zaposlen prinaša le kratkotrajne rezultate, na daljši rok so rezultati porazni. Delavec za boljši zaslužek se ne pozdravi do konca, oziroma, sploh ne gre na bolniško za manjšo bolezen, kar velikokrat privede do kroničnih obolenj.

Tako smo pri "kaznoanju" simulantov dokaj nemočni in lahko smo tudi preveč subjektivni. Skratka, začaran krot.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Ojoj Micka tako pa deluje naša država ja...katastrofa.

Delavka je dala pritožbo, pa je bila zavrnjena. Ne vem samo razočarana sem nad državo in tem šparanjem.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo, bom kar tu zastavila vprašanje v zvezi z refundacijo bolniške.

Imamo zaposlenega ki je dostavil dva bolniška lista in sicer prvega za obdobje, katerega je pokrila tudi odločba ZZZS o nezmožnosti za delo (od 15.8 do 6.10), potem pa je od 7.10. dalje ponovno na bolniški, vendar ne na odločbo ZZZS, temveč ponovno odprtje bolniške. Po besedah zdravnice naj bi šlo za dva različna razloga bolniške odsotnosti.
Me zanima, glede na to, da je neprekinjena bolniška odsotnost v enem mesecu, je za podjetje to še nadaljevanje refundacije ali je refundacija le do 6.10., do datuma, ko je izdana ZZZS odločba?

Hvala za odgovor!!

Hvala. Lejla
silva11
Računovodja
Računovodja

Vam na podlagi svoje izkušnje povem, da ne boste nič dosegli. Če boste obračunali refundacijo vam bo ZZZS tako ali tako zavrnil.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

silva11, hvala za tako hiter odgovor, torej ni možno, da bi obračunali refundacijo za celotni mesec?

Hvala. Lejla
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ugotavljam, da več ko je brezposelnih, bolj nekvalitetno delovno silo imamo. Ali pa zato, ker se zaposljuje znance,sorodnike,prijatelje....

Pomislite dobro, kdo plača refundacje ZZZS...kdo nadomestila prek Zavoda za zaposlovanje? Vse mi. Država smo mi vsi,zaposleni,samozaposleni.... več je refundacij, več gre iz naših prispevkov.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
silva11
Računovodja
Računovodja

lejla22 napisal/-a:silva11, hvala za tako hiter odgovor, torej ni možno, da bi obračunali refundacijo za celotni mesec?

Hvala. Lejla
Ne, če nimate njihove odločbe potem je ne bodo plačali.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

12345ab napisal/-a:Ugotavljam, da več ko je brezposelnih, bolj nekvalitetno delovno silo imamo. Ali pa zato, ker se zaposljuje znance,sorodnike,prijatelje....

Pomislite dobro, kdo plača refundacje ZZZS...kdo nadomestila prek Zavoda za zaposlovanje? Vse mi. Država smo mi vsi,zaposleni,samozaposleni.... več je refundacij, več gre iz naših prispevkov.
Saj je res, da gre vse to iz naših prispevkov, toda ljudje so tudi dejansko vse več bolani - predvsem psihično, kar se pa kaže na fizični ravni in če se takim odreka bolniška, se ne prišpara nič.
Nismo pa vsi na istem - tisti, ki delajo na črno, ne vplačujejo nič, imajo pa vseeno marsikaj brezplačno in to bi morali ustaviti. Saj ni treba, da plačuješ največ, tudi minimum bo dovolj, da se nekaj nabere v skupni blagajni iz katere naj bi črpali vsi.
Močno mi grejo na jetra tisti, ki ne bi plačevali nič, pol se pa pritožujejo, da država nič ne da!? In to so taki, ki služijo dobro, ne kakšni reveži z minimalno plačo.
Odgovori