Pozdravljeni,
sem v dilemi kako poknjižiti nagrado, ki jo damo izžrebancu. Za namene uveljavljanja garancije za izdelek je potrebno izdati račun. Vendar ali se to smatra za dohodek od prodaje?
Sedaj knjižim nekako tako:
izdan račun:
120/76
/26
izdana dobavnica:
702/663
Nato preknjižim iz 120 na 417 na strošek nagradne igre: 417/120.
A je to pravilno?
KNJIŽENJE NAGRADNE IGRE
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: KNJIŽENJE NAGRADNE IGRE
SAm bi knjižil zadevi ločćeno, posebej "prodajo" in posebej nagradno igro. Pfvo, prodajo se tknižili, razbremenili zalogo. Ostane le še obvezniost do dobitnika (417/285 in davčni odtegljaj 265). Z izročitvijo nagrade, ste razbremenili zalogo, poravnali obveznost do dobitnika in hkrati tudi zaprli terjatev. Torej, je to le podaljšek vaše knjižbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Dohodnino seveda obračunamo, sem pa še vedno v dilemi ali je prav, da so to prihodki od prodaje.
Razmišljam bolj v tej smeri: za obračun dohodnine se vzame MPC in se odvede tudi DDV. Dobitniku nagrade se izda račun samo za namene uveljavljanja garancije.
Tako, da bi bile knjižbe za blago:
417/663 - po nabavni vrednosti.
417/260 - za ddv
417/265 - za dohodnino.
A bi bilo to bolj prav?
Razmišljam bolj v tej smeri: za obračun dohodnine se vzame MPC in se odvede tudi DDV. Dobitniku nagrade se izda račun samo za namene uveljavljanja garancije.
Tako, da bi bile knjižbe za blago:
417/663 - po nabavni vrednosti.
417/260 - za ddv
417/265 - za dohodnino.
A bi bilo to bolj prav?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Skušal bom razmišljati pragmatično:
- nastane obveznost do izročitve nagrade: 190/285, 265 - ni še odhodka,
- predaja nagrade 285/190 in plačilo davka 265/190, ter:
- zmanjšanje zaloge 417/663.
Mogoče prek kratkotočno odloženih odhodkov?
Pogledal sem v zgodovino foruma in našel tudi odgovor, oziroma mnenje nekoga, ki je podoben vašem razmišljanju.
- nastane obveznost do izročitve nagrade: 190/285, 265 - ni še odhodka,
- predaja nagrade 285/190 in plačilo davka 265/190, ter:
- zmanjšanje zaloge 417/663.
Mogoče prek kratkotočno odloženih odhodkov?
Pogledal sem v zgodovino foruma in našel tudi odgovor, oziroma mnenje nekoga, ki je podoben vašem razmišljanju.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko