Zavarovanje 10 let - davki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesy
Novinec
Novinec

Zavarovanje 10 let - davki

Odgovor Napisal/-a vesy »

Lep pozdrav,

imela sem sklenjeno zavarovanje, ki je trajalo 10 let. Letos bom dobila ven denar. Zanima me, če je ta denar dodatno obdavčen in upoštevan pri dohodnini za 2012.
Prav tako me zanima, če naložim denar na banko na varčevalni račun ali se dohodnina plačuje od obresti ali od celotnega zneska? Ali vpliva višina sredstev na varčevalnem računu na izračun otroških dodatkov in višino plačila vrtca?

Najlepša hvala za vsa pojasnila, :D

vesy
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Zavarovanje 10 let - davki

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dohodnina se ne plačuje, če vaše vračilo izpolnjuje pogoje:
82. člen Zakona o dohodnini: Dohodnine se ne plačuje od:
4. dohodka iz življenjskega zavarovanja, pri katerem:
– nastane pravica zahtevati izplačilo zavarovalne vsote po preteku desetih let od dneva sklenitve pogodbe o življenjskem zavarovanju,
– sta sklenitelj zavarovanja in upravičenec do zavarovalne vsote ena in ista oseba, in
– ni podana zahteva za izplačilo odkupne vrednosti police življenjskega zavarovanja pred potekom roka iz prve alinee te točke;
vesy napisal/-a:Prav tako me zanima, če naložim denar na banko na varčevalni račun ali se dohodnina plačuje od obresti ali od celotnega zneska? Ali vpliva višina sredstev na varčevalnem računu na izračun otroških dodatkov in višino plačila vrtca?
Dohodnina (davek) se plačuje od obresti, ki jih prejmete iz naslova depozita pri banki. Davčna osnova za davek so prejete obresti, pri čemer se obdavčijo samo obresti nad 1.000€ (od skupnega zneska prejetih v davčnem letu/koledarskem letu).
Na žalost pa vam gre stanje na varčevalnem računu, vključno z dohodki od obresti, v izračun dohodkov za otroški dodatek.

lp
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Stanje na varčevalnem računu se upošteva pri izračunu obresti (CSD sam izračuna) in v izračun cene vrtca se upoštevajo samo te izračunane obresti.
DarjaH
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a DarjaH »

Mene pa zanima samo nekaj! Pri otroškem dodatku so mi vpisali pod prejeto preživnino znesek za celo leto čeprav sem jo dobila samo dva meseca v preteklem letu. Naj malo bolje razložim. Moj otrok ne prejema preživnine od svojega očeta. Preživnino mi nakazuje preživninski sklad in sicer od novembra 2012. Zakaj mi vpišejo znesek 1146 eur,če sem jih dejansko prejela 188? Ali kdo ve odgovor,ker mi je socialna delavka rekla.da je pač tako nastavljen sistem. Hvala za vsak odgovor!
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Verjetno so upoštevali preživnino, ki jo boste dobili izplačano za leto 2013, tako kot upoštevajo otroški dodatek pri izračunu cene vrtca - upoštevajo koliko ga boš dobil v letu 2013.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

meurs napisal/-a:Stanje na varčevalnem računu se upošteva pri izračunu obresti (CSD sam izračuna) in v izračun cene vrtca se upoštevajo samo te izračunane obresti.
Kolikor vem iz takorekoč prve roke (videla sem izračun za vnuka- lani), so vsaj v tistem primeru upoštevali celotne letne obračunane obresti (tudi tistih neobdavčenih 1000 E) kot dejanski dohodek, , poleg tega pa še dodatno t.i. fiktivni dohodek od premoženja, v katerem so upoštevali tudi STANJE depozita. In če se prav spomnim, je bilo enako tako za vrtec kot tudi za otroški dodatek.

Preverite - kdor ima papirje pri sebi!
lp

PS Ob tem sem se spomnila še na eno anomalijo: Ne vem, če so morda naknadno popravili, ampak s spremembo pravilnika o ceni za vrtec pred nekaj leti se je spju po dejanskih stroških kot osnova štel dobiček s prišteto OSNOVO ZA OBRAČUN PRISPEVKOV !!!
- namesto samo prispevkov , kot je bilo dotedaj. (Da bi bilo primerljivo z bruto plačo zaposlenih, bi bilo seveda treba prišteti samo prispevke delojemalca - 22,1 in ne vse!!)
Odgovori