Sta podpis in žig računa res obvezna dela le-tega?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Koda: Izberi vse

Jaz kot "s.p." poslujem brez štampiljke in do sedaj nisem naletel na težave, tako na banki, upravni enoti, davčni upravi 
Brez štampiljke ja, ne pa brez podpisa.

Lp
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Moje vprašanje bom priključila kar tej temi. Pri nekaterih tujih dobaviteljih imamo probleme s pridobitvijo originalnega računa. Vsa leta so nas učili, da lahko knjižimo le podpisan original. Bognedaj, da bi knjižila prispelega po faksu, pa tudi elektronski so bili nekaj časa vprašljivi, ker baje naša zakonodaja ni bila usklajena.
Sedaj pa berem standarde, 21.9: Za verodostojne knjigovodske listine se štejejo tudi po telekomunikacijskih poteh oziroma pri računalniškem izmenjavanju podatkov dobljena sporočila, sestavljena iz knjigovodskih podatkov..?
slava
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Še glede žiga: Kolikor vem, noben osnovni predpis ne omenja žiga, kaj šele da bi ga opredelil (ali ga lahko kar sam izrezljaš iz krompirja?). Kljub temu razni uradni obrazci predvidevajo žig. Dokaz zmede je recimo pri davkih : obračun DDV je brez žiga, obračun davka od dobička in vse priloge pa ga zahtevajo. Kaj ne bi kdo, ki ima zveze, preko kake zbornice dal pobudo, da država neha težiti z nepotrebnim.
Pa še nekaj: ali še koga moti pisanje ničel na prazna polja v obračunu DDV - ali je to splošna zapoved ali samo lokalna kaprica naše DURS? Zanimivo pa je, da so pa pri obračunu davka od dobička lahko prazna polja in ni treba pisati ničel (ravno obratno kot pri žigu). Kako delate drugi?
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Na vse obračune DDV kjer ni nobenega prometa pridno pišemo ničle-takšna so navodila.
Stasha
Novinec
Novinec

Re: Sta podpis in žig računa res obvezna dela le-tega?

Odgovor Napisal/-a Stasha »

Se bom priključila kar tej temi. Zanima me, kako se je sedaj s podpisovanjem in žigosanjem računov? Glede na spremembo SRS 21 sklepam, da nista potrebna ne podpis, še manj pa žig. Kar pomeni, da bi dejansko lahko na račun le natisnili ime direktorja in osebe, ki je pripravila račun - torej brez lastnoročnih podpisov, faksimilov ipd.

Glede na čudeže pri interpretaciji, ki se dostikrat dogajajo v Sloveniji, me zanima, kaj drugi mislite o tem?

Hvala,
Stasa
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Na enem izmed zadnjih seminarjev je predavatelj pripomnil, da podpis in žig nista potrebna. Šele takrat sem tudi jaz postala pozorna da je bil s 1.1.2012 spremenjen SRS 21 in v 21.8. ni več zapisano: "knjigovodske listine morajo biti opremljene s podpisi odgovornih fizičnih oseb ..."

Smiselno je, da v svojih aktih opredelimo, katere dokumente je potrebno podpisati in katere ne.
Tako, da menim, da prejeti dokument - recimo račun - lahko knjižimo tudi če ni podpisa in žiga, saj ne poznamo internih aktov izdajatelja dokumenta.
slava
Stasha
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Stasha »

No, jaz sem za vsak slučaj poslala vprašanje na DURS, ker pri njih pa res nikoli ne veš, kaj jim pade na pamet.
lima9
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lima9 »

Stasha, ali ste dobili odgovor z DURS-a ? Hvaležni bi vam bili za informacije. Hvala in lep pozdrav !
Odgovori