potni nalog - nosilec obrti

Moderator: Mirko Zbačnik

darjab6
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

potni nalog - nosilec obrti

Odgovor Napisal/-a darjab6 »

Nosilec obrti nima službenega avta, ampak za potrebe opravljanja službenih poti uporablja svoj osebni avto. Zanima me, ali si lahko potem za potrabljen kilometrino obračuna potni nalog in nato knjiži med potne stroške.

Potni stroški dejansko niso izplačani, ker je nosilec obrti s.p. in mu dejansko ostane na računu.

Bi pa se potni nalog knjižil na kto 9200/kt 4XXX.

Je to pravilno?

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: potni nalog - nosilec obrti

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vsi stroški, ki so nastali v povezavi z opravljanjem dejavnosti so tudi davčno priznani odhodki. To velja tudi za stroške kilometrin nosilca. Kilometrina je nadomestilo za stroške, ki nastajajo z uporabo vozila, ki je v lasti nosilca ali pa tudi zaposlenega. Predstavlja nadomestilo za gorivo, rezervne dele in tudi "amortizacijo" vozila (na kar večinoma pozabljamo).

Podjetnik naj si skrbno beleži poti, da bodo podatki verodostojni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
darjab6
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Avto, ki ga uporablja nosilec obrti, je v zasebni lasti nosilca obrti in ga nimam med osnovnimi sredstvi na s.p. Iz tega razloga ne morem obračunati amortizacije, stroškov rezervnih delov. Lahko pa si obračunam potne stroške preko potnih nalogov. To bi moralo biti ok.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Se opravičujem za malce nerodno razlago. Nisem imel v mislih amortizacije, le navedel sem, kaj pomeni znesek kilometrine. To pomeni dejanska obraba vozila skupaj z vštetimi stroški goriva, registracije, vzdrževanja... je nadomestilo za "obrabo" (amortizacija pomeni porazdelitev obrabe vozila na daljše obdobje).... S kilometrino tako dobite povjene stroške, ki nastajajo pri uporabi vađega privat vozila. Strošek ni le gorivo, tudi vrednost avtomobila...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
darjab6
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ponavadi na potnem nalogu za službeno pot določiš porabljeno število kilometrov.
Strošek kilometrine je tako 0,37 EUR * porabljeno število kilometrov. Mislim, da kilometrina zajema strošek porabljenega goriva na službeni poti. Kako pa bi po vašem mnenju vključila še strošek registracije, vzdrževanja glede na to, da avto ni službeni, je privat. Ne vem kako bi ocenila te stroške.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Očitno se z Mirkom nista razumela - navaja vam kaj je v bistvu "pokrito" s kilometrino, ki jo dobi fizična oseba za uporabo njenega vozila za službene namene.

Pri uporabi privatnega avtomobila za službene namene je za s.p./d.o.o. kilometrina edini strošek, kar pomeni, da je na potnem nalogu izkazano: število kilometrov X 0,37 = kilometrina. Razen kilometrine bi lahko med stroške vključili stroške za parkiranje (priloga račun), garaže (priloga račun), ki se nanašajo na opravljeno službeno pot... in tudi strošek vinjete.
Pojasnilo DURS-a:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... p_vinjete/

lp
darjab6
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za pojasnilo o kilometrini za službeno potovanje. Zanima pa me še ali si lahko nosilec obrti obračuna tudi dnevnico, če je bil na poti več kot 6 ur. Je to davčno priznano.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

"Nosilcu" s.p. se v skladu z zakonom o dohodnini priznajo kot stroški v višini in pod pogoji iz Uredbe o davčnem.....
57. člen
(delno priznani odhodki)
Stroški, ki se nanašajo izključno na zavezanca po tem poglavju, se priznajo pod pogoji in do višin, ki jih na podlagi 44. člena tega zakona za delojemalce določi vlada, in sicer:
1. stroški v zvezi s službenimi potovanji,
2. stroški prehrane med delom,
3. stroški prevoza na delo in z dela,
4. stroški dela na terenu.

Stroški v zvezi s službenimi potovanji pa so: dnevnica, prevoz, prenočišče. Dnevnica je povračilo stroškov za prehrano na službeni poti, kar pomeni, da se povračilo stroškov za prehrano med delom in dnevnica medsebojno izključujeta: ali dnevnica ali povračilo prehrane med delom.

lp
Smeškomali
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Smeškomali »

Lep pozdrav,

vezano na potne naloge; stroške prevoza na delo in dnevnic me zanima sledeče;
;) sp samozaposlen dela za drugo podjetje in v njegovo ime posreduje pri prodaji pijače. Na teren gre s svojim vozilom.
1. sp je dolžan vsak dan pred odhodom na teren ispolnit potni nalog?
2 jaz ta potni nalog poknjižim in dam v strošek podjetja kot strošek dela na terenu; knjižim na konte 414/165?
3. a lahko in v kolikšni meri lahko dam malico v strošek podjetja za vsak dan ki sp gre na delo?
4. lahko dam tudi strošek parkirnine noter (nekjer sem zasledila da lahko)

;) Če pa gre sp na službeno pot v tujino mu pripada dnevnica, a ne ? Kako se poknjiži? Na katere konte ? Kaj je potrebno priložit kot dokaz te poti? Stranka mi je prinesla računčke za parking; malico in benzin. Če prav razumem napisano jaz poknjižim dnevnico, ki že vključuje malico, ločeno in ločeno parking in ločeno benzin.

Upam da sem bila jasna :)
Hvala za pomoč
Smeškomali
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Smeškomali »

No, lep pozdrav vsem.
Preden zaključim tale poglavlje bi rada še vaše potrdilo samo da visim če prav razmišljam.
Torej sp , samozaposlen gre vsak dan v službo po terenu in se zvečer vrne domov
v tem primeru mu pripada kilometrina po ceni od 0,37 eur po prevoženem kilometru plus malica v znesku od 6,12 eur za vsak delovni dan. Prav ?

Če pa gre na daljšo pot ; npr 16 ur ga ni nazaj domov; mu pripada dnevnica za dotično državo v katero je šel + kako je šel z svojim osebnim vozilom kilometri po 0,37 eur / km (gorivo v tem primeru ne ) + parkirnina+ cetnina +vinjeta če je + eventuelne vstopnice na sejme in podobno. Prenočišča ni imel.

A sem prav naštudirala ?
Hvala ogromna
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Nekako tako... . :D
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Smeškomali napisal/-a:Torej sp , samozaposlen gre vsak dan v službo po terenu in se zvečer vrne domov v tem primeru mu pripada kilometrina po ceni od 0,37 eur po prevoženem kilometru
Večna dilema: postavlja se vprašanje: kolikor gre vsak dan v službo na teren; potem se kilometrina ne obračuna v višini 0,37€, saj ne gre za službeno pot, temveč kot povračilo stroškov prevoza na delo v višini 0,18€ za prevoženi kilometer.

lp
Odgovori