STROŠKI
Moderator: Mirko Zbačnik
STROŠKI
v svoji hiši katere lastnik sem v celoti bom imela en prostor kjer bo pisarna pa me zanima ali mora celotni račun biti na s.p. mislim na elektriko, telefon, komunalo ali lahko na mene in to mora biti obvezno ali ne in potem del dam med stroške?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: STROŠKI
Od začetka letošnjega leta je pogoj za pripoznanje stroškov gospodinjstva kot strošek pri opravljanju dejavnsoti, da imate prostor zaveden v registru osnovnih sredstev. Torej, vnesite ta prostor v register in ne bo problema, da stroške ali del stroškov uveljavite kot strošek tudi v davčne namene.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: STROŠKI g.Mirko
pa potem moram tudi obračunati amortizacijo najbrž ne? RAČUN PA SE MORA GLASITI NA S.P. ALI PA NA FIZIČNO OSEBO IN POTEM DEL KNJIŽIM NA PISARNO JE TAKO PRAVO?? NI PA POTREBN ANAJEMNA PGOODBA??
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
V kolikor je račun na s.p., ni problema. Seveda, če gre za stroške, ki so dejansko stroški pri opravljanju dejavnosti. Tu gre za pripoznanje stroškov gospodinjstva, ki se ne glasijo na s.p. in kateri so potrebni za opravljanje dejavnosti. Na primer hišni telefon, ogrevanje... . Seveda se poslovni prostor amortizira in ker ste ga zagotovo pridobili pred opravljanjem dejavnosti, je tudi davčni učinek za vas ugoden. Amortizacija se pripozna kot davčno priznan odhodek in se knjiži kot prinos premoženja v s.p. na konto SK 90, če bi bilo pridobljeno po datumu registracije s.p., bi to predstavljalo dolgoročno odložen prihodek, ki se razporedi skladno z obračunano amortizacijo - davčni učinek bi bil ničen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

ni mi jasno in prosim pojasnilo
ali morajo ibti obvezno računi na s.p. gre za stanovnsjko hišo v njej pa pisarno in skaldišče cca 30m2? cela hiša 150m? ali lahko le delno torej pišem storške in račun na fizično osebo?
amortizacija ne vem kaj s tem mislite hiša je stara 26 let in že amortizirana torej potem nič ne obračunovm amortizaijo ali jo?
pa še prosim katere knjige ve vse obvezno mora vodit s.p. enostavno knjigovodstvo
ali morajo ibti obvezno računi na s.p. gre za stanovnsjko hišo v njej pa pisarno in skaldišče cca 30m2? cela hiša 150m? ali lahko le delno torej pišem storške in račun na fizično osebo?
amortizacija ne vem kaj s tem mislite hiša je stara 26 let in že amortizirana torej potem nič ne obračunovm amortizaijo ali jo?
pa še prosim katere knjige ve vse obvezno mora vodit s.p. enostavno knjigovodstvo
Zadnjič spremenil Nina, dne 12 Dec 2012, 20:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Urejanje samih velikih črk.
Razlog: Urejanje samih velikih črk.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tema je upoštevanje stroškov gospocinjstva, ki se, normalno glasijo na fizično osebo. Zato je tudi pogoj za pripoznanje le-teh vpis prostora v poslovne knjige, kot dokaz, da so ti stroški res povezani z dejavnostjo.
Ne glede koliko je hiša stara, ali je za vas kor fizično osebo že amortizirana, se ob prenosu v dejavnost amortizira. Prenos zgradbe v dejavnost ni nič drugega, kot povečanje stvarnega premoženja na aktivni strani bilance in povečanje dolgoročne obveznosti do s.p.-ja, kapitala podjetnika. Z amortizacijo postopoma prenašamo vrednost prostora med stroške, zato je ta potrebna. Edino, kar mi je še neznanka (nesmisel?), določitev vrednsoti objekta. Pravilloma naj bi to napravil uradni cenilec.
O poslovnih knjigah za s.p. je bilo že veliko povedanega. To je za enostavno knjigovodstvo knjiga KPO, potem regiser OS. Potrebujete oa beji evudebcim lahko si pomagate z opombami v knjigi KPO o plačanih obveznostih in terjatvah - torej mogoče tudi evidenco plačanih računov, bolj za lastno evidenvo. Z enostavnim knjigoodstvom nimam izkušenj, ker se mi ne zdi nič kaj enostavna za uporabo.
Ne glede koliko je hiša stara, ali je za vas kor fizično osebo že amortizirana, se ob prenosu v dejavnost amortizira. Prenos zgradbe v dejavnost ni nič drugega, kot povečanje stvarnega premoženja na aktivni strani bilance in povečanje dolgoročne obveznosti do s.p.-ja, kapitala podjetnika. Z amortizacijo postopoma prenašamo vrednost prostora med stroške, zato je ta potrebna. Edino, kar mi je še neznanka (nesmisel?), določitev vrednsoti objekta. Pravilloma naj bi to napravil uradni cenilec.
O poslovnih knjigah za s.p. je bilo že veliko povedanega. To je za enostavno knjigovodstvo knjiga KPO, potem regiser OS. Potrebujete oa beji evudebcim lahko si pomagate z opombami v knjigi KPO o plačanih obveznostih in terjatvah - torej mogoče tudi evidenco plačanih računov, bolj za lastno evidenvo. Z enostavnim knjigoodstvom nimam izkušenj, ker se mi ne zdi nič kaj enostavna za uporabo.
Mirko
Mirko