Pozdravljeni,
sem v dilemi. Porodniški dopust nastopim 9.1. Do takrat sem imela namen imeti še bolniško (nad 30 dni) do 18.12. od 19.12. pa do 8.1. pa še izkoristiti 12 dni dopusta, ki še mi ga je ostalo.
Delodajalec mi je ponudil opcijo: dopusta ne koristim in se mi izbriše, do nastopa porodniške imam bolniško, zato pa mi k plači doda 300 eur bruto "stimulacije".
Kaj se mi bolj izplača (prva varianta: 80% bolniška+dopust, ali druga varianta: 80%bolniška do nastopa porodniške + stimulacija)?
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav,
Maja
Bolniška in stimulacija ali dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Bolniška in stimulacija ali dopust
Noben akt, pogodba, dogovor niti pisno soglasje obeh ne prekine pravice do dopusta. Ni pravne podlage, da se ga vi lahko odrečete in nigi vam delodajalec te pravice ne more odreči. Opcija, ki vam jo ponuja delodajalec je enostavno protizakonita. Tako niti ne mislim razmišljati, katera opcija je finančno boljša.
Na prvo mesto bi postavil vađe zdravje in predvsem zdravje vašega otroka. O tem, mislim o bolniški, odloča zdravnik, v kar verjetno delodajalec ne posega (upam). Kar se tiče dopusta, pa lahko še enkrat ponovim, da si vi, kot zapollena tej pdolžnosti smete odreči, delodajalec vam pa te pravice ne sme odreči!dOPUST ima svoj namen in to je oddiihu, obnovitvi vaših moči.... .
! Obstaja le še ena možnost, v kolikor vaš poslovni proces tega ne dopušča, vendar morate dobiti za to odškodnino skladno s sedanjim ZDR. Če je delodajalec imel v misih to različico in je odškodnina za dopust skladna z zakonom, potem je v soglasju obeh to možno. Tako bi poleg plače, prejeli še odpkodnino.
Opravičujem se za "ostrino" pri odgovoru. Upam, tudi, da je delodajalčevo dejanje dobronamerno in je plod nevednosti i n ne špekulacija. Zagovarjal sem le to, kar določa zakonodaja.
Na prvo mesto bi postavil vađe zdravje in predvsem zdravje vašega otroka. O tem, mislim o bolniški, odloča zdravnik, v kar verjetno delodajalec ne posega (upam). Kar se tiče dopusta, pa lahko še enkrat ponovim, da si vi, kot zapollena tej pdolžnosti smete odreči, delodajalec vam pa te pravice ne sme odreči!dOPUST ima svoj namen in to je oddiihu, obnovitvi vaših moči.... .
! Obstaja le še ena možnost, v kolikor vaš poslovni proces tega ne dopušča, vendar morate dobiti za to odškodnino skladno s sedanjim ZDR. Če je delodajalec imel v misih to različico in je odškodnina za dopust skladna z zakonom, potem je v soglasju obeh to možno. Tako bi poleg plače, prejeli še odpkodnino.
Opravičujem se za "ostrino" pri odgovoru. Upam, tudi, da je delodajalčevo dejanje dobronamerno in je plod nevednosti i n ne špekulacija. Zagovarjal sem le to, kar določa zakonodaja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko