Čista izguba poslovnega leta
Moderator: Mirko Zbačnik
Čista izguba poslovnega leta
Pozdravljeni.
Na kontu 93301 se mi že od leta 2009 prenaša izguba poslovnega leta. Zato mi bilanca povzroča preglavice in aktiva in pasiva nista enaki. Cel dan sem porabila, da sem ugotovila kje je problem.
Zanima me kako lahko to knjižim, da se pobriše in da bo bilanca OK?
Hvala in lp.
M
Na kontu 93301 se mi že od leta 2009 prenaša izguba poslovnega leta. Zato mi bilanca povzroča preglavice in aktiva in pasiva nista enaki. Cel dan sem porabila, da sem ugotovila kje je problem.
Zanima me kako lahko to knjižim, da se pobriše in da bo bilanca OK?
Hvala in lp.
M
Re: Čista izguba poslovnega leta
aktiva in pasiva nista enaki že od leta 2009 ??
Sama sem prevzela računovodstvo za to podjetje letos, pa ne vem kaj se je počelo prej.
Lp.
M
Lp.
M
Menda so bile ja bilance, oddane na ajpes, uravnotežene?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Poglejte začetno temeljnico, oziroma stanje, ko ste vi prevzeli računovodstvo. Po vsej verjetnosti naj bi bila usklajena - ne verjamem, da kak računovodski program dopušča neusklajen prenos temeljnice v glavno knjigo. Preverite stanja do takrat, ko ste ugotavljali rezultat - ta namreč potem, ko saldirate raazreda 4 in 7 vpliva ranov na konto skupine 93 - ste knjjižili ta "poslovni dogodek" ugotovitev rezultata, razlika gre začasno na razred 8 in se od tu razporedi v razred 9.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdravljeni.
Hvala za pomoč-
Na kateri konto naj torej preknjižim, da bo vse štimalo?
Lp.
M
Hvala za pomoč-
Na kateri konto naj torej preknjižim, da bo vse štimalo?
Lp.
M
[quote="MatejaFR"]Na kateri konto naj torej preknjižim, da bo vse štimalo?
Če kot praviš, aktiva in pasiva ne "štimata", ga ni čudežnega konta, da bi lahko nanj preknjižila karkoli. lp
Če kot praviš, aktiva in pasiva ne "štimata", ga ni čudežnega konta, da bi lahko nanj preknjižila karkoli. lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Preverite pravilnost vseh temeljnic, ki ste jih knjižili, preverite začetno stanje... Preverite še, kako knjižite rezultat, zapiranje razreda 4. ugotovitev in prenos rezultata. Konec leta so odprti le konti stanja, konti stroškov, prihodkov in odhodkov skupaj z razredom 8 so zaprti, torej prenešeni v razred 9. Če so ti postopki praivilni, mora vse štimat.
"Saldirajte" trenutno stanje, oziroma si pomagajte s programom, lahko po časovnih obdobjih, kakorkoli....
Če bi bil pri vas, bi to verjetno hitro ugotovil, tako lahko pa le ugibamo. Nekje je napaka...
"Saldirajte" trenutno stanje, oziroma si pomagajte s programom, lahko po časovnih obdobjih, kakorkoli....
Če bi bil pri vas, bi to verjetno hitro ugotovil, tako lahko pa le ugibamo. Nekje je napaka...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdravljeni.
Po dolgem času sem le ugotovila kje je problem.
Naše podjetje je začelo z poslovanjem v decembru leta 2009. Preden smo prevzeli računovodstvo sami, ga je vodila druga računovodkinja.
Precej časa sem porabila, da sem ugotovila zakaj niti eno leto od takrat bilanca ni bila uravnotežena.
Prejšnja računovodkinja ni začela vnašati računovodstva v letu 2009 in tako ni vnesla računa, ki je bil poslan od banke za poslovanje z računom in ni vnesla takratnih bančnih izpiskov, ki izkazujejo stanje, ampak je leto 2010 otvorila ročno tako, da je preko bančnega izpiska vnesla na konto 11001 v breme stanje računa v začetku leta 2010, na konto 90201 v dobro osnovni kapital, na konto 93301 v breme izgubo leta 2009 (10,02 €). Ker na koncu leta 2010 ni prenesla ali kakorkoli popravila tega konta, se zdaj ta znesek na kontu 93301 prenaša iz leta v leto in bilanca nikoli ni uravnotežena.
Prosim za pomoč oziroma predlog kako najboljše to popraviti, da bo bilanca štimala.
Hvala.
Lp.
M
Po dolgem času sem le ugotovila kje je problem.
Naše podjetje je začelo z poslovanjem v decembru leta 2009. Preden smo prevzeli računovodstvo sami, ga je vodila druga računovodkinja.
Precej časa sem porabila, da sem ugotovila zakaj niti eno leto od takrat bilanca ni bila uravnotežena.
Prejšnja računovodkinja ni začela vnašati računovodstva v letu 2009 in tako ni vnesla računa, ki je bil poslan od banke za poslovanje z računom in ni vnesla takratnih bančnih izpiskov, ki izkazujejo stanje, ampak je leto 2010 otvorila ročno tako, da je preko bančnega izpiska vnesla na konto 11001 v breme stanje računa v začetku leta 2010, na konto 90201 v dobro osnovni kapital, na konto 93301 v breme izgubo leta 2009 (10,02 €). Ker na koncu leta 2010 ni prenesla ali kakorkoli popravila tega konta, se zdaj ta znesek na kontu 93301 prenaša iz leta v leto in bilanca nikoli ni uravnotežena.
Prosim za pomoč oziroma predlog kako najboljše to popraviti, da bo bilanca štimala.
Hvala.
Lp.
M