nagradne igre in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
polonar
Novinec
Novinec

nagradne igre in DDV

Odgovor Napisal/-a polonar »

Prosim za pomoč.

Podjetje kupi neko storitev ali blago, ki ga bo podelilo v nagradni igri (ki ga organizira za stranko). Zanima me ali lahko ta DDV odbija in obračuna dohodnino nagrajencu samo od neto zneska, ali bi bilo bolj pravilno da DDV ne odbija in mu obračuna dohodnino od celotnega zneska?

Nagrada plus naša storitev in pa akontacija dohodnine, ki jo mi obračunamo in plačamo, se nato zaračuna stranki in na to seveda spet obračuna tudi DDV. Čisto sem že zmedena kaj je prav in kaj narobe ... :oops:
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: nagradne igre in DDV

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Od nabave blaga/storitve ki bo podeljeno za nagrado odbijate ddv. Vrednost nagrade (z DDV-jem), ki bo podarjena v naravi obrutite s količnikom 1,3333 in od te osnove osnove obračunate 25% akontacijo dohodnine. Nagrada, ki se podeljuje se vrednoti po tržni vrednosti - torej z DDV-jem. Računovodja.com je imel (predlani) odličen e-seminar na to temo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Odda se REK-2 obrazec, vrsta dogodka za REK je 1801, vrsta dogodka za individualni REK je 6300.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
polonar
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a polonar »

Torej,

na našem ljubem DURS-u so nas pocukali za rokav, ko smo točno to storili kar ste navedli zgoraj in nas obtožili, da obračunavamo preveč dohodnine, češ da se DDV ne všteva v vrednost nagrade. Celo popraviti smo morali REK in vse... Niti ne vem kako so se spomnili iti preverjati, skratka od takrat obračunavamo nagrade v neto vrednosti.

Kje bi bilo natančno zapisano kaj je prav in kaj narobe, kakšni zakoni, pravilniki ... ?

Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče je to logično; tudi podjemne, avtorske pogodbe ne izplačujemo z DDV-jem. Tudi jaz sem lani imel tak primer, a se na DDV še spomnil nisem :oops: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori