Pozdravljeni. Uvajamo nov program za plače in določene zadeve, ki so se mi zdele do sedaj samoumevne, bi rada preverila.
Imamo 2 invalida, prvi dela s polovičnim delovnim časom, drugi 6-ur dnevno. Gre za invalida III. stopnje, ki pa sta z M-4 obrazcem še vedno prijavljena v zdravstveno in pokojninsko zavarovanje za 8 ur (kar je pravilno, le nekje je oznaka, da gre za invalida).
Zanima pa me samo, glede na to, da sta oba prijavljena za 40 ur ali se šteje minulo delo in delovna oziroma zavarovalna doba normalno 1 leto za vsako leto ali bi bilo to potrebno obračunati kako drugače.
Meni se zdi samoumevno, da glede na prijavo M4 obrazca, se obračuna polna zavarovalna doba in temu strezno minulo delo.
Sprašujem tudi zato, ker bo eden izmed invalidov naslednje leto dopolnil 20 let delovne dobe, če se šteje polno leto in bo uprabičen do jubilejne nagrade.
Hvala za pomoč in lepe praznike želim.
Lotica
Invalid in minulo delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Invalid in minulo delo
Tole sem našla v novem zakonu ZPIZ-2. Torej upoštevam, kot se mi je že zdelo, kot da bi delala oba poln delovni čas, čeprav zaradi invalidnosti delata skrajšan delovni čas.
lp in SREČNO 2013.
130. člen Zavarovalna doba
(2) Kot polni delovni oziroma zavarovalni čas se šteje tudi čas, ki ga prebije v obveznem zavarovanju s krajšim delovnim oziroma zavarovalnim časom od polnega delovni invalid s pravico do delnega nadomestila po tem zakonu ali s pravico do nadomestila plače zaradi dela s skrajšanim delovnim časom ali delne invalidske pokojnine po ZPIZ-1, in zavarovanec, ki je pravico do dela s krajšim delovnim časom pridobil zaradi varstva in nege svojega otroka po predpisih o delovnih razmerjih, veljavnih do 31. decembra 2002.
Vir: ZPIZ-2, Uradni list 96/2012 z dne 14.12.2012.
lp in SREČNO 2013.
130. člen Zavarovalna doba
(2) Kot polni delovni oziroma zavarovalni čas se šteje tudi čas, ki ga prebije v obveznem zavarovanju s krajšim delovnim oziroma zavarovalnim časom od polnega delovni invalid s pravico do delnega nadomestila po tem zakonu ali s pravico do nadomestila plače zaradi dela s skrajšanim delovnim časom ali delne invalidske pokojnine po ZPIZ-1, in zavarovanec, ki je pravico do dela s krajšim delovnim časom pridobil zaradi varstva in nege svojega otroka po predpisih o delovnih razmerjih, veljavnih do 31. decembra 2002.
Vir: ZPIZ-2, Uradni list 96/2012 z dne 14.12.2012.