Po SRS se lahko vrednotijo zaloge gotovih proizvodov in nedokončanih proizvodov po treh metodah:
- metoda zožene lastne cene
- metoda proizvajalnih stroškov
- metoda spremeljivih stroškov
Sem s.p. in proizvajam naprave za točno določenega kupca. Torej imam neenakomerno proizvodnjo in neenakomerno prodajo.
Pri svojem poslovanju sem imel do sedaj spodaj navedene stroške:
- stroške materiala, ki jih lahko direktno pripišem posameznemu stroju
- pavšalne prispevke za nosilca dejavnosti
- potne stroške nosilca dejavnosti (nekatera službena potovanja so bila opravljena za posamezne naprave - mislim pa da ni materialno)
- stroške pisarniškega materiala (splošni stroški)
- stroški telefona in interneta
- vzdrževanje programske opreme
- amortizacija programske opreme
Na delovni nalog sem do sedaj obesil samo neposredne stroške materiala. Stroške dela nisem vključil, ker nimam nobenega zaposlenega, za sebe pa plačujem samo pavšalne prispevke. Vsi ostali stroški pa so po moje bolj fiksni stroški. Torej bi lahko rekel, da za zaloge gotovih proizvodov uporabljam metodo sprememljivih stroškov. Kakšne izkušnje imate v zvezi s tem v praksi?
lp
zaloge gotovih proizvodov in nedokončanih proiz. v s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: zaloge gotovih proizvodov in nedokončanih proiz. v s.p.
proizvajam naprave za točno določenega kupca.
Iz tega sklepam, da delate po naročilu. Potem najbrž nimate zalog gotovih proizvodov ali pa se vsaj lahko prilagodite, da jih nimate 31.12. - med letom je tako vseeno. lp
Iz tega sklepam, da delate po naročilu. Potem najbrž nimate zalog gotovih proizvodov ali pa se vsaj lahko prilagodite, da jih nimate 31.12. - med letom je tako vseeno. lp
Trenutno res nimam zaloge nedokončanih proizvodov. Lahko pa bi imel sklenjeno pogodbo npr. v novembru in bi odprl delovni nalog v novembru, zaključil pa bi se šele februarja naslednje leto, ko bi dejansko bila dobava. Sam proces izdelave naprave je bolj dolgotrajen, in sicer od samega konstruiranja (ko imam samo ure nosilca dejavnosti - ne morem zavesti med stroški), potem pa se začne nabava materiala in potem sama montaža (ko imam zopet samo ure nosilca dejavnosti). Vmes so potem kaki stroški službenega potovanja in pa AM računalnikov, stroški interneta. Drugega pa ni.
Ko se odločate med tremi možnostmi, je bistveno, če želite (v primeru zaloge na 31.12.) uradni dobiček oklestiti (zaradi obračuna davka) ali prikazati maksimalno (zaradi morebitnih kreditov). lp