Ali se za nagrado, ki ni izplačana ob plači (v enem mesecu dobil plačo in še nagrado) uporablja kakšen drugačen izračun, kot ta, ki ga imaste na svoji strani?
Ko vnesem znesek nagrade v izračun, mi izračun prispevkov popolnoma drži, akontacija dohodnina se pa krepko razlikuje. A za izračun neto nagrade obtsaja kakšen drugačen program? Kje se sam izračun razlikuje?
Nagrada - akontacija dohodnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Nagrada - akontacija dohodnine
Če mislite na tale obračun plače http://www.racunovodja.com/izracuni/place2013/ , potem verjetno ni uporaben, saj ta obračun avtomatično upošteva splošno olajšavo, ki pa je v vašem primeru ne morete upoštevati (upošteva se lahko le enkrat mesečno, če se ne motim). Obračun je namenjen predvsem preprostim obračunom plač.
Lep dan, Nina
Lep dan, Nina
Za obračun dohodnine morate upoštevati skupni znesek plače in nagrade, odbijete prispevke in upoštevate splošno olajšavo od skupnega zneska. Od tako izračunane dohodnine odbijete dohodnino, ki ste jo dobili pri obračunu plače in to je akontacija dohodnine od nagrade.
Se pravi se splošna olajšava upošteva samo enkrat zato pride do razlik v izračunu akontacije dohodnine.
Sam tega potem ne znam izračunati, da bi pa za to obstajal program pa tudi nisem zasledil.
No hvala vsaj za razlago, da vem zakaj od nagrade plačam potem več akontacije dohodnine, kot od plače.
Sam tega potem ne znam izračunati, da bi pa za to obstajal program pa tudi nisem zasledil.
No hvala vsaj za razlago, da vem zakaj od nagrade plačam potem več akontacije dohodnine, kot od plače.
Sedaj mi je ta izračun približno jasen.
Predvidevam, da morem upoštevati tisto plačo, ki jo dobim nakazano v istem mesecu kot nagrado?
Glede na to, da je pri tem izračunu za velik del (več kot 3/4) nagrade obračunana akontacija po 41% me zanima, ali se potem to razdeli na 12 mesecev in bom to kar sem v tem mesecu preplačal na koncu dobil povrjeno pri obračunu dohodnine za leto 2013? Če na hitro izračunam, bi kljub nagardi moral biti v letu 2013 samo v drugem razredu (27%).
Hvala za pomoč.
Predvidevam, da morem upoštevati tisto plačo, ki jo dobim nakazano v istem mesecu kot nagrado?
Glede na to, da je pri tem izračunu za velik del (več kot 3/4) nagrade obračunana akontacija po 41% me zanima, ali se potem to razdeli na 12 mesecev in bom to kar sem v tem mesecu preplačal na koncu dobil povrjeno pri obračunu dohodnine za leto 2013? Če na hitro izračunam, bi kljub nagardi moral biti v letu 2013 samo v drugem razredu (27%).
Hvala za pomoč.
ja dobite vrnjeno pri dohodnini.