bolniška/refundacija - nosilec s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
El-A
Nov član
Nov član

bolniška/refundacija - nosilec s.p.

Odgovor Napisal/-a El-A »

Zdravo.

Mene pa zanima sledeče. Nosilec s.p. ima poškodbo izven dela, bil je v komi, je imel operacijo, sedaj je na rehabilitaciji, kar bo trajal sigurno še do marca nekje. Datum začetka bolniške je 7.12.2012.
1. vprašanje: Ali se prvih 30 dni v obračun prispevkov vpiše v "Zadržanost od dela za čas bolezni do 30 dni" ter za teh prvih 30 dni nima pravice do refudacije :?:
2. vprašanje: Kako je z refundacijo za nosilce pri s.p.-jih :?: Je isto kot za ostale zaposlene? Torej obračunaš prispevke kjer označiš da gre za "Zadržanost od dela za čas bolezni nad 30 dni" ter potlej še izpolniš obrazec za refundacijo in ga pošlješ na ZZZS :?:
3. vprašanje: Kako je s plačili prispevkov :?: JIh najprej plačaš ter ti jih kasneje ZZZS refundira?

Prosil bi za malo pomoči, ker se prvič srečujem s takšnim primerom.

Hvalal in lp

NT
DEROX
Nov član
Nov član

Re: bolniška/refundacija - nosilec s.p.

Odgovor Napisal/-a DEROX »

Bolniška do 30 dni gre v breme s.p.
Na obrazcu obračunaš prispevke in označiš zadržanost od dela (razlog: 02) do 30 delovnih dni.
31. dan nastopi bolniška nad 30 dni, obrazec oddaš prazen, brez obračunanih prispevkov, vneseš ure, mesečno osnovo za polni delovni čas (sicer obrazca ne moreš oddati) in izpolniš "zadržanost od dela" - datum prvega dne zadržanosti in od-do.
Originalne bolniške liste pošiljaš na pristojni davčni urad, oni uredijo izplačilo bolniške na RZZZ.
S.p. dobi bolniško na osebni račun.
Pri informativnem izračunu dohodnine za s.p. (pri vas bo to za leto 2013), ga povprašajte koliko je prejel, ker se bo ta bolniška štela v skupno osnovo in lahko pride do doplačila dohodnine sploh če preseže dohodek in izgubi posebno olajšavo.
El-A
Nov član
Nov član

Re: bolniška/refundacija - nosilec s.p.

Odgovor Napisal/-a El-A »

Super, hvala.

Čeprav sem predvideval, da je nekaj takega, sem vseeno raje preveril :)
Odgovori