Pozdravljeni,
prosim za pomoč pri naslednji situaciji:
s.p. je od drugege s.p. vzel v najem nepremičnino - poslovni prostor. V pogodbi je zapisano, da talno oblogo (keramiko) in svetila nabavi in vgradi najemnik na svoje stroške. Sedaj me zanima, kako knjižiti ta material za opremo poslovnega prostora. Direktno v stroške ne bi bilo dobro, zaradi poslovnega izida. Hvala za pomoč!
vlaganje v najet poslovni prostor
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: vlaganje v najet poslovni prostor
To bi lahko obravnavali tudi kot vlaganja v tuja osnovna sredstva, ki so sedaj obravnvana kot opredmetena osnovna sredstva na kontu skupine 45.Amortizira se v času najema (trajanje, sklenjeno v pogodbi) davčno priznana stopnja je 10 %. V kolikor bi najemna pogodba trajala manj časa, boste pač imeli dvojno obračun amortizacije in malce pazljivosti pri davčnem obračunu ne bo odveč.
Pogoji za pripoznanje sonovnih sredstev so podani, to je pogodba, kjer to vlaganje opredelita.
Pogoji za pripoznanje sonovnih sredstev so podani, to je pogodba, kjer to vlaganje opredelita.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za pomoč, vendar ne vem, kaj je narobe z drugim stavkom! Torej, keramiko in ostalo knjižim (po starih kontih) na sredstva v okviru skupine 0 in potem amortiziram?
Sem prav razumela?
hvala in lp!
Sem prav razumela?
hvala in lp!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ups, se poravičujem, sem popravil. Da, prav ste razumeli. Vlagate v sredstva, ki niso prenosljiva in najemodajalec se mora strinjati s posegom v zgradbo (pogodba). Poseg je za vas izboljšava, za lastnika pa to ni nujno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko