akontacija dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
balaam
Novinec
Novinec

akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a balaam »

Pozdravljeni! Kar se tiče davkov, obračuna dohodnine in ostalih stvari, ki spadajo zraven, sem popoln laik. Vem le to, da jih je treba plačati. Zanima me pa, zakaj imam pri plači nekaj mesecev v letu obračunano akontacijo dohodnine, nekaj mesecev pa ne. Bi prosila za preprost odgovor, če kdo ve :?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Težko je odgovoriti na pamet, ker ne poznamo vaših podatkov, a verjetno ne pesegate praga obdavčitve v nekaterih mesecih. Po predvidevanjih imate nizko plačo, mogoče še olajšave za otroke... Ker plača verjetno ni vsak mesec enaka, enkrat zapadete "pod obračun" dohodnine, drugič ne.

Sicer vam naj bi to obrazložil delodajalec, oziroma oseba, ki je odgovorna za obračun plač.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
balaam
Novinec
Novinec

Re: akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a balaam »

Hvala za te informacije!
Plačo imam res nizko, celo leto pribl. enako nakazilo, olajšav za otroke nimam. Prve 3 mesece imam obračunano splošno olajšavo, od aprila dalje pa še dodatno olajšavo in od takrat naprej je akontacija dohodnine 0,00 eur. Po mojem mnenju bi me lahko o tem vsaj obvestili, saj bom morala (pri enaki plači kot lani) letos plačati cca. 380 eur dohodnine!!!! :evil: V bistvu ne vem, na koga se lahko obrnem, nadrejeni se odgovorom izmikajo. Kolikor pa vem, se plačilu ne morem izogniti.
Odgovori