Konto denar na poti ali blagajna
Moderator: Mirko Zbačnik
Konto denar na poti ali blagajna
Pozdravljeni.
Mi prosim kdo razloži ali napiše kak link, kakšna je razlika med kontoma 109 - denar na poti in 100 - blagajno. Oziroma kdaj je primerna ali obvezna uporaba konta 109 - denar na poti.
Hvala in lep pozdrav.
Mi prosim kdo razloži ali napiše kak link, kakšna je razlika med kontoma 109 - denar na poti in 100 - blagajno. Oziroma kdaj je primerna ali obvezna uporaba konta 109 - denar na poti.
Hvala in lep pozdrav.
mery1
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Konto blagajne 100 in 109 imata svojo nalogo, 109 je le "prehodni" konto. Ime konta dejasnko pove njegov namen. Naj vam objasnim na primeru:
Vedno, ko dvignemo denar iz TRR (ali obratno) dejansko nekaj časa denarja nimamo ne na TRR in ne v blagajni, dejansko je na poti. Navadno se niti ne zavedamo pomena teknjižbe in knjižimo:
- 100/109
- 109/110.
Lahko pa se zgodi, da je denar na poti kraden, izgubljen. Če bi imeli knjiženo brez prehodnega konta 109, bi bilo to zavajanje in ne odraža dejstva. Denarja ni nikjer, čeprav imamo knjiženega v blagajni ali na TRR-ju.
Ko denar položimo, ga imamo na 100 ali 110, konto 109 pomeni, da se je zadrževal na poti. Seveda, ker poslovne dogodke navadno knjižimo, ko je ejanje že izvršeno, to napravimo, kot sem opisal.
Vedno, ko dvignemo denar iz TRR (ali obratno) dejansko nekaj časa denarja nimamo ne na TRR in ne v blagajni, dejansko je na poti. Navadno se niti ne zavedamo pomena teknjižbe in knjižimo:
- 100/109
- 109/110.
Lahko pa se zgodi, da je denar na poti kraden, izgubljen. Če bi imeli knjiženo brez prehodnega konta 109, bi bilo to zavajanje in ne odraža dejstva. Denarja ni nikjer, čeprav imamo knjiženega v blagajni ali na TRR-ju.
Ko denar položimo, ga imamo na 100 ali 110, konto 109 pomeni, da se je zadrževal na poti. Seveda, ker poslovne dogodke navadno knjižimo, ko je ejanje že izvršeno, to napravimo, kot sem opisal.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

konto 109 - denar na poti
Če vas pravilno razumem, bi naj bila uporaba konta 109 - denar na poti obvezna, in bi ga bilo potrebno uporabljati od dvigih in pologih gotovine, neglede na to, da to predstavlja "samo dodatno" vknjižbo?
Saldo na tem kontu bi torej moral biti enak kontu blagajne (razen mogoče z dnevom zamika)? Ali v primeru, kot ste napisali vi, da denar nekdo ukrade.
Ali sem vas razumela prav?
Saldo na tem kontu bi torej moral biti enak kontu blagajne (razen mogoče z dnevom zamika)? Ali v primeru, kot ste napisali vi, da denar nekdo ukrade.
Ali sem vas razumela prav?
mery1
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da, uporaba je obvezna, saldo je pa dejansko 0, To je prehodni konto. poglejte knjižbe, ki sem jih opiral.
Ponavljam primer za dvig iz TRR:
- dvig gotovine iz TRR: /110 in 109/ (sredstva na TRR so se zmanjšala, na 109 povečala in izkazujejo stanje denarja na poti)
- polog gotovine v blagajno: /109 in 100 (stanje na kontu 109 se zmanjša, če ste položili vse (kar verjetno ste) je stanje denarja na poti 0, stanje v blagajni se poveča za položen denar.
Knjižbe na 109 ob izvršeni transakciji diga in pologa so /109 in 109/. Praktično bi stanje na 109 lahko v BS konec leta izkazovali le v primeru, ko na primer pred daljšimi novolenimi prazniki dvignete gotovino in jo do konca praznikov hranite doma. A verjetno se večina podjetnikov razje za večje zneske odloča za bančni trezor.
Ponavljam primer za dvig iz TRR:
- dvig gotovine iz TRR: /110 in 109/ (sredstva na TRR so se zmanjšala, na 109 povečala in izkazujejo stanje denarja na poti)
- polog gotovine v blagajno: /109 in 100 (stanje na kontu 109 se zmanjša, če ste položili vse (kar verjetno ste) je stanje denarja na poti 0, stanje v blagajni se poveča za položen denar.
Knjižbe na 109 ob izvršeni transakciji diga in pologa so /109 in 109/. Praktično bi stanje na 109 lahko v BS konec leta izkazovali le v primeru, ko na primer pred daljšimi novolenimi prazniki dvignete gotovino in jo do konca praznikov hranite doma. A verjetno se večina podjetnikov razje za večje zneske odloča za bančni trezor.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
mat mat 123
- Začetnik

Re: Konto denar na poti ali blagajna
Živjo...
mene pa zanima ali je je po SRS lahko na koncu leta prehodni konto odprt (saldo ni 0, ker so delavci na blagajni položili denar v januarju).
LP
mene pa zanima ali je je po SRS lahko na koncu leta prehodni konto odprt (saldo ni 0, ker so delavci na blagajni položili denar v januarju).
LP
če so ga položli na blagajno potem je v blagajni 
opa, narobe sem prebrala...spustila januar 
-
mat mat 123
- Začetnik

ja itak je v januarju na prehodnem kontu in se potem prehodni konto zapira, vendar na dan 31.12. imam odprti saldo - zanima me SRS dovoljujejo saldo na prehodnem kontu - zaradi oddaje bilanc (običajno so delavci vedno polagali gotovino pred koncem leta, tako da je bil ta konto zaprt, brez salda).
LP
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mi vzamemo 31. decembra gotovino iz blagajne in ga položimo žele naslednji dan. Denar je nekje vmes - na poti (vejretno pri nas doma). Ni ga v blagajni, ni ga na TRR. Bilancira se na presečni datum, to je konec dneva 31. 12. Torej?
Mirko
Mirko

-
mat mat 123
- Začetnik

Torej, če prav razumem, je lahko - znesek se pa verjetno vpiše v BS pod členitev skupin kontov 10
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Na BS za AJPES to ne bo vplivalo, oziroma je zajeto v postavki, ki ste jo navedli.
Mirko
Mirko