Pri oddaji poslovnega prostora smo najemojemalcu izstavili račun za varščino. Računovodja nam je to knjižil na "prejete varščine". Ker smo se pri oddaji zavezali k obračunavanju DDV na računih smo tudi na varščino zaračunali DDV.
Sedaj varščino vračamo in je nastal problem.
Najemojemalčev računovodja je ta račun z varščino knjižil med stroške in ne med varščine in sedaj pri vrnitvi zahteva vrnitev bruto zneska (varščina + DDV), medtem ko moj računovodja zatrjuje da je najemojemalčevo knjiženje napačno, da naj preknjiži na "dane varščine" in da naj mu mi vrnemo samo neto varščino (brez DDV).
Problem je ker sedaj ima najemojemalec obračunan odliv, ki se mu odšteva od osnove, mi pa ne, ker smo knjižili pod varščine, kar nam ne zvišuje osnove.
Najemojemalec vztraja da vrnemo varščino + DDV, moj računovodja pa pravi da bi moral najemojemalec naš prejeti račun knjižiti DDV pod 160000-vhodni ddv in neto varščino pod 134-varščine. In ko dobi našo neto varščino nazaj, bo zaprl terjatev na 134.
Kako torej? Lahko najemojemalec samo preknjiži iz stroška med dane varščine in nato prejme samo neto znesek nazaj? Kot je meni jasno DDV je itak samo zaokrožil in so plačali le neto in neto dobili nazaj. Kdo ima prav?
Oddaja poslovnega prostora - obračun varščine
Moderator: Mirko Zbačnik