Avto in delovni stroj kot osnovno sredstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Avto in delovni stroj kot osnovno sredstvo
Spoštovani.
Sem lastnica d.o.o.m, v njem nisem zaposlena. Zanima me, ali je možno kupiti na d.o.o. rabljen avto od fizične osebe? Če je, ali zadostuje kupoprodajna pogodba? Kakšne so dajatve, oz. davki?
In še isto vprašanje za visokotlačni čistilnik?
Hvala in lepo pozdravljeni,
Mateja
Sem lastnica d.o.o.m, v njem nisem zaposlena. Zanima me, ali je možno kupiti na d.o.o. rabljen avto od fizične osebe? Če je, ali zadostuje kupoprodajna pogodba? Kakšne so dajatve, oz. davki?
In še isto vprašanje za visokotlačni čistilnik?
Hvala in lepo pozdravljeni,
Mateja
Re: Avto in delovni stroj kot osnovno sredstvo
je možno kupiti avto od fizične osebe, zadostuje kupoprodajna pogodba (tisti za prepis avtomobilov, da lahko na njeni podlagi kar uredite registracijo, fizična oseba vam ne bo zaračunala nobenega davka. enako velja za visokotlačni čistilnik.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Hvala za odgovor. Torej pri avtu ni nobenih dajatev, niti davka na motorna vozila?? Ali je potrebno kupoprodajno pogodbo overiti pri notarju, oz. na upravni enoti?
Pri rabljenem ni davka.
Pogodbo napište kar na eni od teh točko, kjer urejajo registracije, in mislim da tam naredijo vse potrebne overitve.
Pogodbo napište kar na eni od teh točko, kjer urejajo registracije, in mislim da tam naredijo vse potrebne overitve.
Naty
Še eno vprašanje glede delovnega stroja. Ali lahko prodajno pogodbo napišemo sami ( v dveh večjih knjigarnah navadne pogodbe nisem dobila, imajo samo pogodbe za prodajo motornih vozil). In ali je potrebna overitev podpisov obeh strank?
Pa še nekaj. Ali mora kakšne dajatve v obliki davkov, plačati prodajalec - fizična oseba (oz. kupec - pravna oseba)?
Hvala za odgovore.
Hvala za odgovore.
Pogodbo lahko napišete sami. To je navadna kupoprodajna pogodba. Overitev je potrebna za tista vozila, ki se registrirajo (avto) - to vam bodo overili tam, kjer opravljajo registracije, ker bosta s prodajalcem delala tam prepis.
Za dajatve sem že napisala, da jih ni. Prodajalec je končni potrošnik in tega ne dela kot dejavnost.
Za dajatve sem že napisala, da jih ni. Prodajalec je končni potrošnik in tega ne dela kot dejavnost.
Naty
Ja, za avto sem vedela že z vašim prejšnjim odgovorom. Zadnje moje vprašanje pa se nanaša na delovni stroj - visokotlačni čistilnik. Nekateri pravijo, da gre prodajalcu, v tem primeru fizični osebi prodaja s kupoprodajno pogodbo v dohodnino.
Pozdravljeni,
Tudi mi bomo imeli isti primer prodaje rezkalnega stroja (rabljen stroj)
-fizična oseba prodaja pravni osebi.
Ali je dovolj samo kupoprodajana pogodba?
Koliko je lahko vrednost stroja, da fizični osebi ne gre v dohodnino?
Kako je z DDV?
Če je imel kdo tak primer, prosim naj mi odgovori.
Za odgovor se zahvaljujem,
Tudi mi bomo imeli isti primer prodaje rezkalnega stroja (rabljen stroj)
-fizična oseba prodaja pravni osebi.
Ali je dovolj samo kupoprodajana pogodba?
Koliko je lahko vrednost stroja, da fizični osebi ne gre v dohodnino?
Kako je z DDV?
Če je imel kdo tak primer, prosim naj mi odgovori.
Za odgovor se zahvaljujem,
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Za nakup zadostuje kupoprodajna pogodba, davčnih obveznosti ni. Fizična oseba tudi ni zavezanec za DDV, torej ob kupoprodaji o DDV ne moremo govoriti. Zadeva tudi ni podvržena dohodnini, ne glede na vrednost.
Davčne posledice bi bile mogoče le, če bi bila oseba takoimenovana "povezana oseba" (sorodstvo, poslovni partner...), kjer se to upošteva v davčni napovedi za vaše podjetje, vendar le, če sredstvo kupite pod tržno priznano ceno.
Drugače ni ovir.
Davčne posledice bi bile mogoče le, če bi bila oseba takoimenovana "povezana oseba" (sorodstvo, poslovni partner...), kjer se to upošteva v davčni napovedi za vaše podjetje, vendar le, če sredstvo kupite pod tržno priznano ceno.
Drugače ni ovir.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko