razlika med vrstama izplačanega dohodka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

razlika med vrstama izplačanega dohodka

Odgovor Napisal/-a lauren »

pozdravljeni.

prosim, če mi nekdo razloži razliko med izplačanim dohodkom vrsta dohodka 1141 in 1109.
namreč do sedaj sem izplačilo po pogodbi o poslovodenju vedno oddajala pod vrsto dohodka 1109-dohodek za vodenje poslovnega subjekta. direktor je hkrati 100% lastnik in ni zavarovan na drugi podlagi. za enak primer sem sedaj ugotovila, da se naj bi oddajali obrazci od 1.1.12 vrsta dohodka 1141 - dohodek za vodenje družbe. kaj naj naredim? ali naj popravim za leto 2012 vse oddane obrazce ali ni narobe tako, kot sem oddajala?
prosim za nasvet. hvala!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: razlika med vrstama izplačanega dohodka

Odgovor Napisal/-a slovan »

Do 31.12.2011 je bila vrsta dohodka za izplačila po poslovodnih pogodbah tako za poslovodje, ki so bili zavarovani s podlago 040 in tistih, ki so bili zavarovani drugje - 1108 (iRek je 1109).

Od 01.01.2012 pa so vrste dohodka različne:
- za lastnike/poslovodje z zavarovalno podlago 040 je vrsta dohodka 1141 (iRek 1110);
- za lastnike/poslovodje, ki so obvezno zavarovani na drugi podlagi (npr. v delovnem razmerju drugje) pa je vrsta dohodka 1108 (iRek 1109). Na to vrsto dohodka je vezan tudi pavšalni prispevek za PIZ (8,85%); dohodnina obračunana po stopnji 25% kot drugi delodajalec itd.

Predlagam, da so posvetujete s svojo kontrolorko, saj predpostavljam, da davčni organ povezuje vrsto dohodka 1141 s plačanimi prispevki oziroma zmanjšanjem osnove za dohodnino ob ugovoru na informativni izračun. Mogoče vam bodo dovolili prešifriranje dohodka brez storna obrazcev in ponovnega vlaganja obrazcev s pravilno vrsto dohodka.

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala za tako hiter odgovor. ne morem verjet da sem rabla več kot leto dni da sem opazla...no, bolje da opazim jaz kot oni odzgoraj :D
hvala še 1x.
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

na to temo bi še nekaj vprašala:
se pravi oddam nagrado za vodenje poslovnega subjekta pod vrsto dohodka 1141. dohodek 111 je 900eur, bonitete 325,11eur - prispevki poslovodje. ali v tem primeru prispevke 325,11 lahko plača firma ali jih prav tako plača poslovodja osebno?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vrsta dohodka 1141, iRek 1110 je samo v višini bruto nagrade, povečane za "boniteto". Prispevki se upoštevajo v ugovoru k informativnem izračunu in ne ob mesečnem izplačilu dohodka (ne glede na to kdo plača prispevke, ali lastnik/poslovodja osebno ali pravna oseba v njegovem imenu kot odtegljaj pri dohodku).

lp
Odgovori