Podjetje je d.o.o. Za leto 2012 ima izgubo 4860,00 eur (vsi stroški tudi reprezentanca,...).
Najprej sem zapirala R4 in R7, potem pa knjižila izgubo tako
890/800 4860,00eur
899/890 4860,00eur
933/899 4860,00eur
Zanima me če moram kam knjižiti 50% reprezentance, ki ni davčno priznana?
Prosim za pomoč.
DDPO in reprezentanca
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: DDPO in reprezentanca
Ne. Vi ste zapirali v poslovnih izkazih, ki se paivloma razlikujejo od davčnega obračuna. Le za davčne namene upoštevate le polovico reprezentance.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala. Pa vendar še mi nekaj ni jasno.
V prilogi pokrivanje davčne izgube v DDPO imam za zapirati 4580,00, kaj pa se zgodi z razliko 10,00 eur (reprezentanca 50%)? To ostaja na kontu 933?
Se pravi, da tudi glede olajšav za osnovna sredstva velja enko (sklepam)?
V prilogi pokrivanje davčne izgube v DDPO imam za zapirati 4580,00, kaj pa se zgodi z razliko 10,00 eur (reprezentanca 50%)? To ostaja na kontu 933?
Se pravi, da tudi glede olajšav za osnovna sredstva velja enko (sklepam)?
Prosim za pomoč
Kaj res nihče ne ve?
Takšen stavek prej odbija forumaše kot pa pritegne, da bi vam karkoli napisali.tasa napisal/-a:Kaj res nihče ne ve?
Sedaj pa k vašemu vprašanju.
Pri računovodenju morate poznati razliko med izdelavo davčne bilance (kjer ugotovite npr. davčno izgubo) in izkazom poslovnega izida (poslovne bilance, kjer ugotovite poslovne izgubo)).
V davčni bilanci določene vrste odhodkov niso v celoti priznane, zato se davčna izguba razlikuje od tiste, ki jo ugotovite v poslovnih knjigah kot poslovno izgubo in jo imate izkazano na kontu 933. Popravljanje odhodkov v davčni bilanci v ničemer ne vpliva na izkazovanje višine teh odhodkov v poslovni bilanci oziroma v poslovnih knjigah davčnega zavezanca. Priznavanje stroškov reprezentance le v višini 50% nastalih stroškov, izkazanih v poslovnih knjigah, je tako le postavka, ki popravlja davčno osnovo v davčnem obračunu in zmanjšanje ne knjižite nikjer.
V primeru, da nimate drugih vrst nepriznanih ali delno priznanih odhodkov, je davčna osnova-davčna izguba za toliko nižja od poslovne izgube, kot imate nepriznanih odhodkov.
tasa napisal/-a:V prilogi pokrivanje davčne izgube v DDPO imam za zapirati 4580,00, kaj pa se zgodi z razliko 10,00 eur (reprezentanca 50%)? To ostaja na kontu 933?
Navajate, da imate kot davčno nepriznane odhodke le 50% stroškov reprezentance in da je teh 50% - 10€.; v prilogi davčne izgube pa navajate znesek 4.580€; poslovna izguba pa je 4.860€...Očitno imate še kakšne druge vrste nepriznanih odhodkov??tasa napisal/-a:Podjetje je d.o.o. Za leto 2012 ima izgubo 4860,00 eur (vsi stroški tudi reprezentanca,...).
Na kontu 933 je izkazana poslovna izguba.
lp
Hvala za vaš odgovor.
Pri številkah pa sem se zatipkala. Davčna izguba je 4850,00 poslovna pa 4860,00.
lep pozdrav
Pri številkah pa sem se zatipkala. Davčna izguba je 4850,00 poslovna pa 4860,00.
lep pozdrav
In tako je tudi pravilno.tasa napisal/-a:Pri številkah pa sem se zatipkala. Davčna izguba je 4850,00 poslovna pa 4860,00.
lp