knjiženje davčno priznanih odhodkov plačanih iz drugih virov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
georgeslo
Novinec
Novinec

knjiženje davčno priznanih odhodkov plačanih iz drugih virov

Odgovor Napisal/-a georgeslo »

Pozdravljeni.

Imam nekaj vprašanj vezanih na mojo situacijo.

Imam dejavnost, kjer z zelo redko izdajam nekoliko večje račune (projekt finančnih storitev).
Z dejavnostjo sem štartal šele julija 2012 in od takrat sem npr. vsak mesec dobival račune za mobitel pisane na s.p., ki so bili vedno plačani a nikoli iz poslovnega računa. Kako naj to zadevo poknjižim?

Prav tako se mi je zaradi "cikličnosti" zgodilo, da sem drugi teden v letu 2013, na DURS iz poslovnega računa poravnal kar lep znesek obveznosti, ki so se nanašale še na leto 2012. To lahko umestim v odhodke leta 2012 in na kakšen način naj jih knjižim. Obveznost ob nastanku, odhodek pa ???

Hvala, če pa sem nejasno vprašal, pa z veseljem dodatno pojasnim.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: knjiženje davčno priznanih odhodkov plačanih iz drugih v

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Stroški se knjižijo, ne glede, ali so plačani in ni važno od kje so bili plačani. Pogoj je, da so naslovljeni na s.p. To je stroškovni vidik knjigovodstva (izkaz uspeha).

Drugi vidik je prikaz stanja terjatev in obveznosti. Če vi nekaj porabnate iz svojega žepa, nastane obveznost do podjetnika. Če pa poravnate nekaj iz rčauna s.p., kar je od fizične osebe, pa predstavlja tejatev. To so takoimeovani pretoki med gospodinjstvom in s.p.-jem, katere morate voditi. V izkazu upoštevate končno stanje (terjatev ali obveznost). A v AJPES-ovih izkazih je to sestavni del podjetnikovega kapitala, poleg so še stanja podjetnikovega kapitlq ozieoma vrednost stvarnega premoženja, ki ga je prinesev v dejasntov ob ragistraciji (lahko tudi kasneje) in poslovni rezultat (pretekli in iz tekočega leta). Pri enostavnem knjigovodstvu je to navadno kar razlika, da se bilanca ujema.

Če povzamem; gre za vodenje evidence pretokov in odtovkov med s.p. in gospodinjstvom.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori