Knjige ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Knjige ddv

Odgovor Napisal/-a AAA »

V katero knjigo vpisati prejete obresti od danih depozitov, če mi banka pošlje obračun obresti. Ali v DDV knjigo vpisujete tudi prejete obresti iz pozitivnega stanja na računih in kam.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Tega jaz ne vpisujem, ker obresti ne gredo v davčno knjigo, ker to ni opravljena storitev oz. promet (prodaja)
Mogoče drugi pa, pa jaz delan napak.
LP
Lilijana
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Pravilno je, da se obresti ne dajejo v davčno knjigo, tudi jaz jih ne dajem.
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Zaračunane zamudne obresti (prejete ali izdane) niso predmet DDV, zato jih tudi jaz ne prijavljam,
jaz sprašujem o obrestih, ki jih dobimo na depozite, dane kredite, denarna sredstva. Kam pa gredo obresti, ki nam jih obračuna kreditodajalec - npr. banka za posojilo.
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

po novi davčni razlagi jih je treba vpisovati v KPR - storno. Zakaj, pa mi ni čisto jasno.
Se pa v knjigo vpisujejo vse obresti, razen zamudnih
luna
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a luna »

v knjigo DDV se ne vpisujejo nobene prejete obresti. Obresti vpisujejo v davčne evidence le banke in finančne organizacije.

ne zamudne ne prejete...v glavnem nobene.

l.p.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Prejete obresti, ki jih pošlje banka za posojila se vpisujejo v KPR pod oproščene nabave, ker so obresti oproščene DDV -ja po 4.t.1odst. 27.člena ZDDV.

vl
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Ok. ponavljam
Ne govorimo o zamudnih obrestih, kajti le-te so dejansko odškodnina za nepravočasna plačila, govorimo o obrestih na dana/prejeta posojila oziroma dane depozite - seveda v primeru, da so depoziti naša občasna dejavnost (nismo registrirani, temveč le viške denarnih sredstev oplemenitimo (slabo) recimo na banki.

Obresti, ki jih mi prejmemo - bi dejansko mi morali obračunati tistemu, ki nam jih plača. Ali gredo v DDV knjigo in v obrazec DDVO - še vedno mi ni jasno?

Obresti, ki jih mi plačamo (recimo obresti za prejeta posojila) - dobimo obračun od posojilodajalca (z vsemi elementi računa po DDV) in le tega jaz dajem v KPR oproščene nabave in mislim, da je to pravilno, kar tudi pravite nekateri v tej temi na forumu.

Če povzamem dolgo pismo - še vedno ne vem kam z obračuni obresti od depozitov, ki jih dobim od banke, pri kateri imam depozit. Po moji logiki je to Knjiga izdanih računov - oproščen promet brez pravice do odbitka DDV - ne vpliva pa na kakršen koli obračun deležev odbitka DDV, ker je to moja občasna dejavnost.

Prosim za potrditev mojega razmišljanja ali pa novo interpretacijo.
Hvala
mira95
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Jaz sem imela davčno kontrolo v letošnjem letu in sem imela obresti od depozitov v knjigi izdanih računov in v obrazcu ddv pod oproščen promet. Davčna zahteva to evidenco.
Zamudnih obresti ni v knjigi.

Uredite si to preden se vam kdo napove, da pride jutri ob desetih.
8-)
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Glede teme-glejte IKS 7-8/2003 str.105-108.LP
Odgovori