elektrarna-amortizacija in davčna olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

elektrarna-amortizacija in davčna olajšava

Odgovor Napisal/-a lauren »

vir: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... e_iz_njih/
Fotovoltaične celice kot sestavni del sončne elektrarne se lahko uvrščajo med opremo. V primeru, da bo zavezanec za ta del sončne elektrarne za poslovne namene** obračunal amortizacijo po 20 % amortizacijski stopnji in ob uporabi metode enakomernega časovnega amortiziranja, se tudi za davčne namene lahko kot odhodek prizna tako obračunana amortizacija. Za del sončne elektrarne, ki se uvršča med opremo, zavezanec lahko uveljavlja olajšavo po 55.a členu ZDDPO-2 oziroma 66.a členu ZDoh-2.

preverjam pravilnost mojih izračunov:

vrednost elektrarne po računu dobavitelja 80.850eur. amortizacijska stopnja 20%. nabava 10/2012, amortizacija 2 meseca.
- znesek amortizacije = 80.850x0,20=16.170/12=1.347,50x2=2.695,00eur

vir: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... i_ZDDPO-2H
- olajšava po 66.a členu ZDoh-2 = 80.850x0,40=32.340eur

V davčnem obračunu oboje davčno priznano, tako odhodek amortizacije v višini 2.695eur in znesek olajšave v višini 32.340eur. Ostanek olajšave se prenese v naslednja leta.

Je moj način pravilen?
Hvala!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: elektrarna-amortizacija in davčna olajšava

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) če je račun dobavitelja za opremo in ne morebiti tudi za kakšna gradbena dela, potem je vaš izračun 40%-ne olajšave pravilen.

2) če je bila elektrarna v oktobru tudi razpoložljiva za uporabo (z vsemi potrebnimi dovoljenji in ste jo lahko pričeli uporabljati) potem je tudi amortizacija pravilna (zopet: seveda, če je to znesek opreme).

3) če ne boste v celoti izkoristili investicijske olajšave jo smete prenesti v naslednja davčna obdobja

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

na računu so zavedena tudi gradbena dela v znesku 5.000eur.
olajšava tako gre od zneska 75.850eur, kar je 30.340eur (40%).
ni pa mi jasno, zakaj se ne more amortizirati celotna vrednost? kako naj bi pa elektrarna delovala, če je nihče ne usposobi za uporabo?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

lauren napisal/-a:na računu so zavedena tudi gradbena dela v znesku 5.000eur.
olajšava tako gre od zneska 75.850eur, kar je 30.340eur (40%).
ni pa mi jasno, zakaj se ne more amortizirati celotna vrednost? kako naj bi pa elektrarna delovala, če je nihče ne usposobi za uporabo?
Saj amortizirate celotno vrednost, vendar je oprema po stopnji 20% (kot ste sami izračunali); gradbena dela-"nepremičnina" pa je stopnja za zgradbe (3%).

Ne vem kaj želite vprašati: kako naj bi pa elektrarna delovala, če je nihče ne usposobi za uporabo?

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala, ste mi že odgovorili, očitno nisem znala primerno postaviti vprašanja. da, zanimalo me je kaj je s tistim delom 5.000eur in njegovo amortizacijo. hvala še 1x.
Odgovori