sem v dvomih, kako se pravilno naredi zaključna knjižba za s.p. z izgubo in kako knjižba v letu 2013 ta prenos izgube prejšnjih let?? Knjižbe??
lp
KNJIŽENJE IZGUBE NA S.P.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: KNJIŽENJE IZGUBE NA S.P.
a mi nobeden ne zna pomagat??
lp
lp
Takšni stavki so popolnoma odveč. Nekaterim se zdi, da spada vprašanje v osnove knjigovodenja, drugim pa ..nekaj podobnega.žaklina napisal/-a:a mi nobeden ne zna pomagat??
Ne glede na osnove, je moje mnenje tako:
- na kontu 800 imate prenešene prihodke in odhodke obdobja;
- ugotovili ste, da je na kontu 800 debetni saldo, kar pomeni, da je to negativni poslovni izid podjetnika;
- ugotovitev izgube: 802/800
- prenos izgube: 931/802
*** po vseh knjižbah je razred 8 izenačen (pomeni brez stanj na posameznih kontih).
V letu 2013 so se nekoliko spremenili konti, zato boste negativni poslovni izid iz kontaa 931 prenesli na nov konto 937.
Bistvo računovodenja pri s.p.-jih je ta, da pri njih ne poznamo pojma prenešenih čistih dobičkov prejšnjih let ali prenešenih čistih izgub prejšnjih let, ko je to pri gospodarskih družbah.Tako boste vse dohodke s.p.ja prikazovali na kontu 935 in negativne poslovne izide (izgube) na kontu 937.
lp
hvala Slovan, ..... se strinjam, da so to res osnove knjigovodstva, ....samo včasih se zgodi, da začneš v vse svoje delo dvomit, včasih se vprašam, če je 1+1 res 2?!
V bistvu sem isto naredila, samo me je nakoncu kar neki medlo, da to ni to:)
lp
V bistvu sem isto naredila, samo me je nakoncu kar neki medlo, da to ni to:)
lp
V današnjih časih 1+1 res ni 2, ampak kvečjemu NIČ. Le pri davkih je vedno 2 in več.
Lep sončen dan.
lp
Lep sončen dan.
lp
mogoče je res vprašanje iz osnov računovodstve, ampak je za s.p. neobičajno da ima izgubo,.... tako da mislim, da je vprašanje na mestu, tudi sama sem se vprašala kot avtorica teme, če je 1 + 1 res 2